Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Το κατόρθωμα του Βάσκου και η μάχη της Πόρτας

Μετά από απουσία ενός μήνα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, επανέρχομαι και σας χαιρετώ με δύο επισημάνσεις τοπικής σημασίας αλλά πανελλαδικού ενδιαφέροντος:

1) Το κατόρθωμα του Βάσκου
Ο τρικαλινός, παλαίμαχος αθλητής της ποδηλασίας, Στέλιος Βάσκος στα 57 του επιχείρησε και έφερε σε πέρας μια υπεράνθρωπη πορεία πάνω στο ποδήλατό του: 1.600 χιλιόμετρα μέσα σε 4 ημέρες (Πέμπτη 3/6 έως Κυριακή 6/6) και διασχίζοντας 3 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία) χωρίς να κατέβει από το ποδήλατο! Η διαδρομή ήταν: Τρίκαλα - Γρεβενά - Προμαχώνας - Σόφια - Ανδριανούπολη - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη - Γρεβενά - Τρίκαλα! Το κατόρθωμά του έγινε μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχή, άνεμος, κρύο) και δοκιμάστηκε από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες των αρχών και των τριών κρατών... Όμως ο Στέλιος οπλισμένος με αντοχή, θάρρος και πείσμα (που θυμίζει το περίφημο πείσμα των... βάσκων) τα κατάφερε!

Αρωγοί στην προσπάθειά του ήταν ο τρικαλινός λαός, ο δήμος και κάποιες τοπικές επιχειρήσεις και οι απανταχού φίλαθλοι της ΑΕΚ, μιας που ο Στέλιος ήταν για πολλά χρόνια πρωταθλητής Ελλάδας, βαλκανιονίκης, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη με τα χρώματα της ομάδας ποδηλασίας της ΑΕΚ αλλά και της Εθνικής Ελλάδας! Κοντά του, σε όλη την προσπάθεια, πολυμελής συνοδεία (με αυτοκίνητα) από τρικαλινούς γιατρούς, ποδηλάτες, τους γιούς του και φυσικά οργανωμένους αεκτζήδες.


Όσα έσοδα μαζεύτηκαν για αυτό τον σκοπό θα διανεμηθούν σε τοπικά ιδρύματα υποστήριξης Α.Μ.Ε.Α.! Το κέρδος όμως για όλους μας ήταν το ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν σκύβουν το κεφάλι, αγωνίζονται, γίνονται ήρωες επών, συνεχίζουν τις καλύτερες παραδόσεις του αδούλωτου λαού μας! Και το κυριότερο: μας γεμίζουν αισιοδοξία!


Κοινωνοί της υπερπροσπάθειας όλοι οι τρικαλινοί, που του επιφύλαξαν αποθεωτική υποδοχή! Μίζερα, κακεντρεχή, ύπουλα τα πανελλαδικά ΜΜΕ που άφησαν στην αφάνεια το γεγονός! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέλιος επιχείρησε και πέρυσι ανάλογο ταξίδι non-stop: Τρίκαλα - Κων/πολη - Τρίκαλα, αλλά δεν τα κατάφερε στο γυρισμό (λίγο πριν τη Θεσ/νίκη) λόγω υπερκόπωσης! Παλιότερα είχε κάνει non-stop και το Τρίκαλα - Αθήνα - Τρίκαλα, πάντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Περισσότερες πληροφορίες: στο www.sportrikala.gr (από εκεί οι φωτό) και στο google.

2) Η μάχη της Πόρτας
Στις 8 και 9 Ιουνίου 1943 στα στενά της Πόρτας (νυν Πύλη Τρικάλων) έγινε μιας αποφασιστικής συμμαχίας μάχη των ανταρτών του ΕΛΑΣ με την ιταλική μεραρχία Πινερόλο! Τα στενά, ανάμεσα στον Ίταμο και στον Κόζιακα, ήταν ανέκαθεν η φυσική πόρτα μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου και το φυσικό διαχωριστικό μεταξύ κάμπου και ορεινής Ελλάδας. Η νικηφόρα, για τους Έλληνες αντάρτες, μάχη ουσιαστικά κατοχύρωσε την ελευθερία της ορεινής πατρίδας που σαν φυσική συνέχεια των γειτονικών Αγράφων δεν γνώρισε ποτέ καταχτητές! Λίγο πιο πάνω, στο Περτούλι, είχε την έδρα του το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ με τους θρυλικούς αρχηγούς του τον Άρη Βελουχιώτη και τον τρικαλινό Στέφανο Σαράφη!

Η Πύλη με τα Στενά της και τον Πορτιάτη ποταμό

Το εκπληκτικό του γεγονότος ήταν το ότι, λόγω γενικευμένων στρατιωτικών εμπλοκών στη Θεσσαλία και Ήπειρο, η φρουρά της Πόρτας ήταν μόλις 200 μαχητές! Και αυτοί, με ηγέτη τον ηρωικό Καπετάνιο Τάσο Μπουκοβάλα, γηγενή, όχι μόνο άντεξαν για δυο πολύτιμες μέρες (σαν άλλοι σπαρτιάτες) στην επέλαση της φημισμένης ιταλικής μεραρχίας των 4000 και πλέον στρατιωτών με τον βαρύ οπλισμό και τα κανόνια τους, αλλά τους έτρεψαν και σε άτακτη φυγή, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρών! Οι δικές μας απώλειες ήταν ελάχιστες! Τρεις μήνες αργότερα, στην Πύλη υπογράφτηκε η συμφωνία παράδοσης των ιταλικών στρατευμάτων της Θεσσαλίας στον ΕΛΑΣ! Οι Γερμανοί, που ανέλαβαν δράση στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 1943 για αντίποινα κυριολεκτικά εξανδραπόδισαν την Πύλη, κατακαίγοντάς την ολόκληρη, σκοτώνοντας αθώα γυναικόπαιδα και γέρους (γιατί οι άνδρες μάχονταν στα γύρω βουνά) και καθιστώντας την ένα από τα μαρτυρικά χωριά της χώρας μας...


Στο ηρωικό χωριό μου υπάρχει σχετικό μνημείο και κάθε χρόνο τέτοια εποχή γίνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στον αγώνα του λαού για λευτεριά, προκοπή, ανεξαρτησία! Είθε το πνεύμα και τα έργα των αλλοτινών μαχητών να'ναι φάρος του λαού μας και φωτεινό παράδειγμα του να μην σκύβεις το κεφάλι και να αγωνίζεσαι!

22 σχόλια:

Roadartist είπε...

"παράδειγμα του να μην σκύβεις το κεφάλι και να αγωνίζεσαι!"

Καλησπέρα πορτιάτη! Χρειαζόμαστε όσο ποτέ τέτοια παραδείγματα.. άντε να εμψυχωθούμε και να αρχίσουμε να παλεύουμε για αλλαγή στη ζωή μας, αν δε το κάνουμε, τότε πάει το χάσαμε μια και καλή το παιχνίδι.. Ήδη πολλά μας ετοιμάζουν για το άμεσο μέλλον..
Πολλά συγχαρητήρια στον Ποδηλάτη, καταπληκτική ενέργεια, πραγματικά μπράβο!!

Πορτιάτης είπε...

Καλή μου Roadartist, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα!
Στις προσπάθειες του συστήματος να κάμψει το ηθικό μας, να μας τρομοκρατήσει και τελικά να υποκύψουμε χρειάζεται να αντιτάξουμε σθεναρή και ανυποχώρητη στάση κι αγώνα μαζικό! Η χώρα μας βρίθει σχετικών παραδειγμάτων, τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν!

Υ.Γ. Χαθήκαμε λίγο... Ελπίζω να'σαι καλύτερα, όσον αφορά την περιπέτειά σου, και να ανοίξεις σύντομα τα σχόλια για να "μιλάμε" και στο blog σου! Προς το παρόν παρακολουθούμε με αμείωτο ενδιαφέρον τις αξιόλογες αναρτήσεις σου!

KANTHAR0S είπε...

Καλωσήρθες!

Μπράβο στον ποδηλάτη για την πορεία του και την προσπάθεια.

Όσο για τις μάχες που λες αυτός ο λαός σχεδόν σε όλη του την ιστορία μαχόταν. Είτε ενάντια σε κατακτητές και εισβολείς, είτε για να κατακτήσει εδάφη.

Roadartist είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ.. Το χέρι είναι ήδη καλύτερα.. Μόνο είμαι πιεσμένη από το χρόνο αυτή την περίοδο, αλλά σύντομα θα προσπαθήσω να τα ανοίξω, μου έχουν λείψει πολύ τα σχόλια σας.. Την καληνύχτα μου, φιλιά.

biologion είπε...

χίλια μπράβο στον ποδηλάτη! τέτοιες πράξεις χαρίζουν δύναμη και φανερώνουν τι μπορεί να κάνει όποιος αγωνίζεται και έχει θέληση.

κάτι το οποίο φαίνεται και από τη μαχητικότητα των πολεμιστών στα βουνά!

Πορτιάτης είπε...

@Kanthar0s
και
@Biologion

Φίλοι μου
ο Βάσκος είναι ένας θρύλος στα Τρίκαλα, μιας πόλης που'χει στενή σχέση με το ποδήλατο και έχει βγάλει κι άλλους πρωταθλητές ποδηλασίας, όπως ο Δ.Γεωργαλής κ.α. Δυστυχώς για άλλη μια φορά τα κεντρικά ΜΜΕ αδιαφόρησαν - ίσως τα ενοχλούν τα παραδείγματα ήθους και αγωνιστικότητας - και το θέμα επαφίεται στην από στόμα σε στόμα διάδοση...

Για τις μάχες και τους μαχητές έχετε δίκιο: είναι στο DNA μας, και μας εμπνέουν και μας οδηγούν για τους αγώνες του (άμεσου) μέλλοντος! ...Αρκεί να το πάρουμε χαμπάρι!

Πορτιάτης είπε...

@Roadartist
Χαίρομαι που είσαι (και νοιώθεις) καλύτερα!
Όπως έγραψες άλλωστε: τα πάντα είναι θέμα προοπτικής!
Φιλιά :))

demo είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
demo είπε...

φίλε μου συγγνώμη που θα γίνω κυνικός, αλλά οι "οργανωμένοι αεκτσήδες" που αναφέρεις ότι στήριξαν την προσπάθεια του Στέλιου του Βάσκου..
Είναι οι ίδιοι που αν ο Βάσκος ήταν αθλητής -όχι της άεκ- αλλά Του ΆΡΗ, του όσφπ, του πάο, του πάοκ, όχι μόνο δε θα τον στήριζαν αλλά θα τον είχανε αρχίσει και στις ψιλές...

Στην ίδια πόλη ζούμε...πολλοί γνωρίζουνε..κανείς δε μιλάει...
__
Όσο για τη μάχη της Πόρτας, μαζί με την αναγνώριση της εξέγερσης του 1925 ευελπιστώ να είναι σημάδια εκδημοκρατισμού αυτής της πόλης..γιατί η συντήρητικούρα που χαρακτηρίζει αυτή την πόλη είναι μεγάλη..

VAD είπε...

θα τού βγάλω το καπέλο του Βάσκου,αν βγαλει με το ποδήλατο τα τελευταία δύόμιση χιλιόμετρα για Γαρδίκι:))
-Αν ζούσαν οι αγωνιστές της Πορτας σήμερα,θα ντρεπονταν για τα κομμάτια των συντρόφων τους,για τη διασπασμενη εδώ και χρόνια Αριστερά......

Πορτιάτης είπε...

@Demo.k
Φίλε Κώστα έχεις δίκιο για πολλούς από αυτούς τους "φιλάθλους"... γνωρίζω βέβαια και αρκετούς τρικαλινούς και μη αεκτζήδες που είναι φίλαθλοι και άνθρωποι με όλη τη σημασία των λέξεων. Για τους άλλους δεν αξίζει καν η μνεία, κυριαρχούνται από το μίζερο ήθος που γράφεις.

Εγώ ήθελα να αναφερθώ στο σύνολο των ανθρώπων που στήριξαν (και βγήκαν στους δρόμους γι'αυτό) το κατόρθωμα και την αγωνιστικότητα του Βάσκου.

Η δε μάχη της Πόρτας, μαζί με πολλές άλλες "μικρότερες" και το γεγονός ότι η καρδιά της Εαμικής Αντίστασης χτυπούσε στα ορεινά της περιοχής, όπως και η μεγάλη και αιματοβαμένη αγροτική εξέγερση των κολίγων του 1925 στα Τρίκαλα αποδεικνύουν ότι οι βασανισμένοι συντοπίτες μας όταν χρειάστηκε τα βάλαν με το συντηρητισμό, τους ξενόδουλους και τους προσκυνημένους και βγήκαν νικητές! Ας είναι τα παραδείγματά τους πηγή αισιοδοξίας για μας τούς επιγόνους τους!

Πορτιάτης είπε...

@VAD
Βασίλη τις ανηφοριές του Γαρδικίου και της Ελάτης τις έχει για πρωινό ο Βάσκος!!!
Αν τον δεις από κοντά θα τρομάξεις με τη δύναμη (φυσική και ψυχική) που εκπέμπει, αυτός ο έφηβος εξηντάρης! :))

Η πολυδιάσπαση της Αριστεράς είναι σταθερά ένα "μείον" στα εσωτερικά της χώρας... Ας βάλουν μυαλό κάποτε οι πραγματικοί υπεύθυνοι μπας και σταματήσουν τα "αλληθωρίσματα" και καθαρίσει η ματιά τους. Προσωπικά, πιστεύω ότι η ένωση μόνο από τη "βάση" μπορεί να επιτευχθεί!

BALADEUR είπε...

Καλημέρα αδερφέ, τ' ότι ένας τέτοιος άθλος πέρασε στο "ντούκου" απ' τα Μ.Μ.Ε. δεν είναι μονάχα λυπηρό μα εξοργιστικό.

Η πατρίδα και η μητρίδα των Ολυμπιακών αγώνων σου λένε μετά! Ντροπή!

Τίποτε θετικό δε προβάλλεται σε τούτο τον τόπο, μόνο μιζέρια και απόγνωση.
Έχετε καταλάβει μωρέ ποιούς πάτε να τρομοκρατήσετε; Αλήτες, ε αλήτες!!!

MINIMARKET είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!
ΑΠΟΡΩ ΠΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΜΕ ΑΚΟΜΗ !!!!
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΥΡΩ ΣΤΙΣ 5 -6 ΠΙΝΩ ΚΑΦΕ ΣΤΟΝ ΝΕΡΟΜΥΛΟ !

Πορτιάτης είπε...

@Baladeur
Φίλε μου, δυστυχώς σε αυτό τον τόπο τα κεντρικά ΜΜΕ είναι σε πλήρη στράτευση στην προσπάθεια χειραγώγησης του λαού...

Όσο όμως υπάρχουμε και αντιδρούμε (και το διαδίδουμε από στόμα σε στόμα, από blog σε blog) θα τους δυσκολεύουμε πολύ και πάντως δεν θα τρομοκρατούμαστε!

Έχουμε ανάγκη υγιών προτύπων και καλής γνώσης της ιστορίας μας, για να προχωρήσουμε μπροστά.

Πορτιάτης είπε...

@MINIMARKET
Γεια σου πατρίδα και καλωσόρισες!

Τελικά, είναι μεγάλος ο τόπος μας και δεν μπορούμε να βρεθούμε έξω απ'το pc... :))

Παρότι Πορτινός μένω και δουλεύω στα Τρίκαλα κι ανεβαίνω στο χωριό στις διακοπές ή σε Σ/Κ. Δεν μπορεί, κάπου θα βρεθούμε τώρα... ειδικά αφού συχνάζεις στου φίλου μου τού Αποστόλη "το κουτούκι" !

blackbedlam είπε...

Το μεσημέρι,πολύ βιαστικά πέρασα από την γειτονιά σου.Μα τώρα με μια δεύτερη ματιά ποιό προσεκτική,μπορώ να πω ότι πολύ το χάρηκα που βρεθήκαμε και έχω την πεποίθηση ότι θα μας δίνεται η ευκαιρία,να τα λέμε και να ανταλλάσουμε απόψεις,πράγμα αναγκαίο στους καιρούς και τις μέρες που περνάμε.

Dennis Kontarinis είπε...

Καλησπέρα φίλε μου
Περαστικός από το σπιτικό σου. Με εντυπωσίασε η δουλιά σου. Ιδιαίτερα η μάχη της πόρτας. Έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με την Εθνική μας Αντίσταση. Το ένα από τα βιβλία που έχω γράωει (Στα Χρόνια της Δόξας)αναφέρεται στην Αντίσταση.
Βρίσκομαι εδώ και 42 χρόνια στη Νέα Υόρκη. Έχω το μπλογκ Αν θέλεις κάνε ένα πέρασμα στο http://eftanhsa.blogspot.com και http://hellascafe.blogspot.com και τα λέμε
Νάσαι καλά
Ντένης

Πορτιάτης είπε...

@Black Bedlam
Καλωσόρισες φίλε μου και καλώς βρεθήκαμε!
Ήρθα κι εγώ στο "σπίτι" σου και πολύ το χάρηκα που το βρήκα ανοιχτό, φιλόξενο και αγωνιστικό!
Θα τα λέμε σίγουρα στη συνέχεια!

Πορτιάτης είπε...

@Dennis Kontarinis
Κύριε Ντένη καλώς ήρθατε!
Σας γνωρίζω από καιρό μέσω της κοινής μας φίλης Pansofix και έχω ήδη επισκεφτεί τα blog σας, τα οποία και βρήκα εξαιρετικά!
Να'σαστε καλά και θα τα λέμε!

Ανώνυμος είπε...

Καταπληκτικό ποστ!

Ωραίος ο Βάσκος!

Ακόμα πιο ωραία η υποδοχή που επιφύλαξε στον ποδηλάτη η πόλη του.

Το τελευταίο μεγάλο αντίστοιχο αθλητικό γεγονός πάντως που είχαν καλύψει τα ΜΜΕ ήταν το κανό του Γιωργάκη...

Πορτιάτης είπε...

@pavlosk
Φίλε μου καλώς ήρθες!
Σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια κι ανταποδίδω τα εύσημα για το δικό σου πολύ ενδιαφέρον blog!

Οι αγωνιστές είναι πάντα ωραίοι!

Από την άλλη το σύστημα με τα φερέφωνα ΜΜΕ του είναι πάντα σάπιο...