Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Η σύνοδος των λύκων


Στη Λισαβόνα γίνεται σήμερα και αύριο (19-20/11) η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, μέσα σε αστυνομοκρατούμενο περιβάλλον με τον πορτογαλικό λαό να ετοιμάζει μαζικά συλλαλητήρια, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.


Κεντρικό θέμα το νέο στρατηγικό δόγμα
Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 28 μελών της λυκοσυμμαχίας αναμένεται να καταλήξουν στη «νέα στρατηγική αντίληψη ΝΑΤΟ 2020», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση με τους «στρατηγικούς εταίρους» Ρωσία, Κίνα, Ινδία κ.ά. Με το πρόσχημα «νέων απειλών του 21ου αιώνα», οι Νατοϊκοί επιδιώκουν να επεκτείνουν και τους λεγόμενους προληπτικούς πολέμους, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα για το «πρώτο πυρηνικό πλήγμα».
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «αντιπυραυλική άμυνα», οι αρχικές αντιρρήσεις της Ρωσίας έχουν αμβλυνθεί - καθώς φαίνεται να έχει αποσπάσει ορισμένα ανταλλάγματα - και δηλώνει πως δε βλέπει απειλή από το ΝΑΤΟ. Το σχέδιο προβλέπει πως το αρχικό εγχείρημα της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα καλυφθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή και ορισμένων άλλων χωρών.
Σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, υποστήριξε πως δεν υπάρχει ανάγκη να κατονομαστεί κάποια συγκεκριμένη χώρα, καθώς υπάρχουν «περισσότερες από 30 χώρες που έχουν - ή επιθυμούν να αποκτήσουν - βαλλιστικούς πυραύλους με την ικανότητα να φτάσουν μια από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ». Πάντως, ο ίδιος έχει υποστηρίξει πως το κόστος των 147 εκατομμυρίων ευρώ για την «ασπίδα» θα κατανεμηθεί στα 28 κράτη - μέλη και κάλεσε και τη Ρωσία να λάβει μέρος.

Ακούνητοι οι στρατοί κατοχής
Στο πλαίσιο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με το σύνολο των χωρών που συμμετέχουν στην αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, σταθεροποίησης στο Αφγανιστάν (ISAF). Οι συμμετέχοντες αναμένεται να συμφωνήσουν πως δε θα υπάρξει αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν το 2015. Στη σύνοδο θα παραβρεθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο δωσίλογος Πρόεδρος του Αφγανιστάν ενώ πρόσκληση έχει πάρει και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ.
Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αποδεχτεί το νέο στρατηγικό δόγμα και την αντιπυραυλική ασπίδα, δηλώνοντας πριν την αναχώρηση του πρωθυπουργού για τη Λισαβόνα ότι «το νέο Στρατηγικό Δόγμα είναι απαραίτητο, προκειμένου το ΝΑΤΟ να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και απειλές κατά της ασφάλειας του ευρώ-ατλαντικού χώρου». Στη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας, ο Γ. Παπανδρέου θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Σε ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και την επικύρωση του νέου στρατηγικού δόγματος, η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (που αποτελείται από έλληνες απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων) σημειώνει:

Πάλη για να διαλυθεί το ΝΑΤΟ
Ανακοίνωση για τη Σύνοδο και τις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις στη Λισαβόνα

«Αυτές τις ημέρες πρόκειται να επικυρωθεί από την Σύνοδο κορυφής των μελών του, το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, με σκοπό την παραπέρα εξάπλωσή του και την δολοφονική του δράση.
Η νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ στον 21ο αιώνα αποβλέπει στην εδραίωση του παγκόσμιου επεμβατικού του ρόλου και δίνει έμφαση στην προληπτική επέμβαση για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης απειλής, γεγονός που στοχοποιεί κατευθείαν τους λαούς και τα κινήματα τους, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιμακούμενων οικονομικών κρίσεων.
Δίνει βαρύτητα στην οργάνωσή του ως παγκόσμια κατασταλτική δύναμη, προετοιμάζοντας τη στρατιωτική του μηχανή για "διαχείριση κρίσεων", που το ίδιο θα δημιουργεί. Αυτός ο αμαρτωλός οργανισμός, γίνεται πιο αντιδραστικός και επιδιώκει να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αντίστασή των λαών, να τους διαχωρίσει σε τιμωρούς και τιμωρημένους θέτοντας έτσι σε δοκιμασία την παγκόσμια ειρήνη προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των "μεγάλων δυνάμεων".
Η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε όλη την υφήλιο απαιτεί την άνοδο του επίπεδου του συντονισμού του αντι-ιμπεριαλιστικού αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στους άλλους επιθετικούς οργανισμούς και τα παράγωγά του. Ολοι γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ είναι καταδικασμένο στις συνειδήσεις όλων των λαών στον κόσμο και ιδιαίτερα σήμερα.
Εμείς, ως απόστρατοι αξιωματικοί των ΕΔ έχουμε βιώσει από μέσα το ρόλο αυτής της λυκο-συμμαχίας. Το ίδιο και ο ελληνικός λαός, αφού για 60 χρόνια βίωσε εμφύλιο, φυλακές, εξορίες, δικτατορία, διαίρεση της Κύπρου, κλπ. Είναι επιτακτική ανάγκη να αγωνιστούμε για τη διάλυσή του αφού πιστεύουμε ακράδαντα, ότι το ΝΑΤΟ είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης.
Η Κ.ΕΘ.Α, πιστή στη διακηρυγμένη θέση της ενάντια στην ύπαρξη του ΝΑΤΟ συμμετέχει με αντιπροσωπεία της στην αντί - σύνοδο της Λισαβόνας 19 και 20 Νοεμβρίου, που διοργανώνουν φιλειρηνικά κινήματα απ' όλο τον κόσμο μέλη του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Θέλει να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή της στην απειλή και τη χρήση βίας. Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των λαών και της Ειρήνης και πρέπει να διαλυθεί».
(Πηγή: Ριζοσπάστης 19/11/10, οι υπογραμμίσεις δικές μου)


Υ.Γ.1:  Ταυτόχρονη ανάρτηση για το θέμα έκανε η καλή φίλη  Elva  από τη Σουηδία.

Υ.Γ.2: Πόσο επίκαιρο και διαχρονικό το σύνθημα: "ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πολέμοι", που για άλλη μια φορά φωνάξαμε (πιο πολλοί φέτος) στη προχθεσινή πορεία για το Πολυτεχνείο, παρέα με το άλλο: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", κι ας μην έδειξαν τα κανάλια της τηλεχούντας μας ούτε ένα στιγμιότυπο...

Υ.Γ.3:  Για πολλούς λόγους ξανακαθυστέρησα στις επαφές μου μαζί σας μέσω blog, συγχωρέστε με και δείτε με επιείκεια τη νέα διακόσμηση του "σπιτιού" μου. Την έκανα μόνος, αφιερώνοντας κάποιο χρόνο στο Σχεδιαστή Προτύπων του Blogger (πολύ καλό εργαλείο), και έχει σχέση με την (ξύλινη) πόρτα που φυλάω...

22 σχόλια:

dimitris είπε...

Πορτιατη χαιρεται, ετρεξε αμεσως το ''παιδι'' να συμφωνησει μολις οι ''μεγαλοι'' εκδηλωσαν την επιθυμια τους για ''παιχνιδια'' με πυραυλους και βεβαια ''ξεχασε'', οτι ολη την ημερα, τα γ...καναλα μας πιπιλιζουν το μυαλο οτι ''λεφτα δεν υπαρχουν'' και δωστου κοψιμο απο συνταξεις, απο την υγεια, την παιδεια, την ερευνα, αλλα για τα ''παιχνιδια'' πολεμου, το χρημα ρεει αφθονο...

Μεγεια σου, πετυχε η ανακαινιση!

ELvA είπε...

Kαλημερα φιλε Πορτιατη (και Δημητρη πιο πανω!) ;)

Για μενα εχουν γινει πια πολυ επικινδυνοι οσοι υπερασπιζονται τη λογικη υπαρξης και συμμετοχης μας σε μια τετοια συμμαχια που ευθυνεται για τοσα πολλα αιματοκυλισματα σε παγκοσμιο επιπεδο! Ποτε θα καταλαβει ο κοσμος οτι το συμφερον ολων μας ειναι οσο πιο μακρια γινεται απο το ΝΑΤΟ;

Υ.Γ
Σ ευχαριστω και για το link. θα κανω κι εγω το ιδιο με τη δικη σου αναρτηση! ;)

blackbedlam είπε...

Πορτιάτη καλή μέρα σου.Καλέ τι ωραίο σπίτι και τι όμορφη διακόσμηση.Όταν βλέπω τέτοια σκάω από την ζήλια μου.Να δω πότε θα το αποφασίσω
Αλήθεια σου λέω ζηλεύω μερικές φορές.Καλορίζικο λοιπόν και συγνώμη που δεν το ήξερα και δεν πήρα μαζί μου και ένα κουτί σοκολατάκια.
Σκέφτομαι ότι τα πράγματα γίνονται όλο και ποιο επικίνδυνα.Γίνονται όλο και ποιο άσκημα και πιο εφιαλτικά.Δεν έρχονται τα δύσκολα για όλους την ίδια στιγμή.Όμως τα προβλήματα συσσωρεύονται και θα έρθει η ώρα που δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν παρά μονάχα με έναν τρόπο με την μαζική και οργανωμένη αντεπίθεση.Αν όταν έρθει εκείνη η στιγμή δεν μας βρει οργανωμένους θα μας τσακίσουν.Γι΄αυτό πρέπει προς αυτήν την κατεύθυνση να κινηθούμε.Οργανώσεις στις γειτονιές στους συλλόγους στα σωματεία στους χώρους δουλειάς.
Φίλοι και σύντροφοι δεν την βγάζουμε καθαρή, να το θυμάστε.

Crousma είπε...

"...ΉΡΘΑΝ
ντυμένοι "φίλοι",
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας...
...Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν.
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον. ..
...Όπου και να πατεί το πόδι σας, φωνάζω,
ανοίξετε, αδελφοί,
μια βρύση ανοίξετε,
τη δική σας βρύση του Μαυρογένη!"

KANTHAR0S είπε...

Συγχώρεσε με, αλλά δεν θα μιλήσω για την ανάρτηση.

Απλά πέρασα να πω με γεια το νέο λουκ και να σε καλησπερίσω.

Unknown είπε...

Μια καλησπέρα και απο μένα!!!
Όντως ωραίο, με γιες το νέο template!!

Πορτιάτης είπε...

@Dimitris:

Καπετάν-Δημήτρη μου, τι τα θες... πάντα στην χώρα μας κυβερνούσαν άνθρωποι δέσμιοι (και υπηρέτες) των συμφερόντων του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Για όλους αυτούς οι αίθουσες της νατοϊκής συνόδου είναι ο φυσικός τους χώρος.
Δυστυχώς ελέγχουν, με τη συνδρομή και των ΜΜΕ, τις συνειδήσεις πλατιών λαϊκών μαζών γι'αυτό και επανεκλέγονται... Ως πότε όμως;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :))

Πορτιάτης είπε...

@Elva:

Elva μου, καλή σου μέρα!
Τελικά, δεν γίνεται να μην μας απασχολούν τα διεθνή ζητήματα ειδικά όταν "μπαίνουν" τόσο βαθιά στη ζωή μας, όπως το ΝΑΤΟ...
Στην απορία σου, και δική μου, η καλύτερη απάντηση είναι τα λεγόμενα των απόστρατων αξιωματικών μας (γι'αυτό και την παράθεσα), οι οποίοι έχουν γνώση και των "έσω" της λυκοσυμμαχίας.

Ευχαριστώ για το link :))

Πορτιάτης είπε...

@Black Bedlam:

Καλή μου Φίλη καλημέρα!
Με κάνεις και κοκκινίζω με τα καλά σου λόγια... τι τα θέλουμε τα σοκολατάκια όταν με τα γραφόμενά σου προσφέρεις μέλι; Την επόμενη φορά, πάντως, θα βγάλω τσίπουρα :))

Σωστά τα λες, για την κατάσταση, και συμφωνούμε... Τείνει όλο και πιο πολύ στο γνωστό ποίημα του Μπρεχτ για τους διωγμούς...
"Γρηγορείτε και οργανώνεστε" που φωνάζει και ο φίλος μας ο Crousma στην ανάρτησή του!

Πορτιάτης είπε...

@Crousma:

Φίλε μου εξαιρετικά τα αποσπάσματα από το Άξιον Εστί, αν δεν απατώμαι, και τόσο επίκαιρα στη νατοϊκή ενδοϊμπεριαλιστική μας πραγματικότητα...
Όπως τονίζουν οι φίλοι στρατιωτικοί: "Το ΝΑΤΟ είναι εχθρός των λαών και της Ειρήνης και πρέπει να διαλυθεί!" Και αυτό και οι ντόπιοι προσκυνημένοι εγκυμονούν θανάσιμους κινδύνους για τη ζωή μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε γι'αυτό και πρέπει να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα και οργανωμένα γίνεται, όπως προτείνεις!

Πορτιάτης είπε...

@Kanrhar0s:
@Animation:

Συναρειανοί μου φίλοι, σας ευχαριστώ για το καλωσόρισμα και τα καλά σας λόγια! Αντεύχομαι τα καλύτερα! :))

VAD είπε...

Αυτή την ξύλινη πόρτα απ'την Πόρτα την κατέβασες;;;:)))
Καλησπέρα,ρε Φάνη....

Eva Neocleous είπε...

Δύσκολοι καιροί και επίκαιρα σήμερα,όσο ποτέ άλλοτε, τα συνθήματα που αναφέρεις!
Όσο για το νέο look,εξαιρετικό Πορτιάτη μου.Συγχαρητήρια!

Πορτιάτης είπε...

@VAD:

Γεια σου Βασίλη!
Αν και "Πορτιάτης" λέγεται ο ποταμός που διασχίζει την Πύλη (Πόρτα), αυτή την φυσική πόρτα ανάμεσα Θεσσαλία και Ήπειρο, το όνομα έχει να κάνει και με την πόρτα αυτή καθ'εαυτή.
Και βέβαια είναι "πορτοξυλιά" (όπως τη λέμε εδώ) από έλατο του Κόζιακα! :))
Τους χαιρετισμούς μου στην Άφρικα!

Πορτιάτης είπε...

@Eva Neocleous:

Εύα μου, εσείς στην Κύπρο έχετε νοιώσει στο πετσί σας τι ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ... Για μας ήταν η χούντα και το μεταπολιτευτικό, σταθερά φιλονατοϊκό, πολιτικό κατεστημένο αλλά για το πολύπαθο νησί σας (όπως και εσύ γράφεις) οι συνέπειες της εγκληματικής παρουσίας του οργανισμού είναι πανταχού και καθημερινά παρούσες...
Μπορούμε και χωρίς αυτό, θέλουμε ειρηνική ζωή!

Σ'ευχαριστώ για τους επαίνους, να'σαι πάντα καλά!

μαχαιρης είπε...

Κατι ειπατε για τσιπουρα;;;
Για ξαναπεστε το γιατι...βαριακουω λιγακι[πολυ]..
Αλλα ακουω, εκεινα που πρεπει να ακουσω...
Φιλε Πορτιατη...Το τελικο σχεδιο του ΝΑΤΟ..Περνωντας απ αυτα που λες,σε μια συντομη,
σταθεροποιητικη περιοδο...Ειναι τελικα, εκεινο που ονειρευτηκε και ο Χιτλερ...
Μια παγκοσμια στρατιωτικη δικτατορια του κακου..που θα προσπαθησει να εκμεταλλευτει τον παγκοσμιο πλουτο με μια πανισχυρη μηχανη απο στρατιωτες..Χωρις πατριδα...
Θα παταχθει, θα στειρωθει, θα εξανδραποδισθει..
Καθε λαος...Που θα αντισταθει, με οποιοδηποτε
τροπο στα σχεδια τους...
Ομως...
Οι λαοι,πολλες φορες εχουν,οι ιδιοι, ματαιωσει τα σχεδια...
Ειναι δυνατον να ματαιωσουμε και τωρα...

pavlosk είπε...

Με γεια το νέο look! Είναι πολύ καλύτερο από το προηγούμενο!

Αναγκαστικά η ανάρτηση για το μισητό ΝΑΤΟ περνάει σε δεύτερη μοίρα...

Πορτιάτης είπε...

@Μαχαίρης:

Φίλε Μαχαίρη καλώς ήρθες!
Και βέβαια κερνάμε τσιπουράκι... ιντερνετικά και δια ζώσης, αν ανεβείτε προς τα Τρίκαλα :))

Η ιστορία του ΝΑΤΟ είναι μαύρη και ζοφερή, όπως περιγράφεις, είμαι όμως ιστορικά αισιόδοξος ότι οι λαοί θα βρουν το δρόμο για την κατάργηση των νατοϊκών σχεδίων αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ και της... εταίρας του ΕΕ!

Πορτιάτης είπε...

@Pavlosk:

Φίλε μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ισχύουν τα του κεράσματος, που λέμε παραπάνω, για όλους τους φίλους συν-μπλόγκερς :))

Το ΝΑΤΟ όντως πρέπει να περνάει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη ζωή μας, έως την εξαφάνισή του!

Πορτιάτης είπε...

Για τις αντιδράσεις του φιλειρηνικού κινήματος στην Πορτογαλία γράφει ο φίλος TASOS εδώ:

http://tasosnastos.blogspot.com/2010/11/blog-post_5237.html

...όπως και για την επόμενη μέρα, για τον "δικό μας" Γ.Α.Π. και τoυς λυκο-συμμάχους του:

http://tasosnastos.blogspot.com/2010/11/blog-post_6427.html

ANNA FLO είπε...

Kαλησπέρα...Πιστεύω ότι κανείς δεν βλέπει με ''καλό μάτι'' την ύπαρξη του ΝΑΤΟ..Η εγγραφή σου τα λέει όλα..Άλλο όμως τι θέλουμε και άλλο τι υποχρεωνόμαστε να κάνουμε...
Πώς το βλέπω εγώ;;;; Υπάρχουν δυο αντίπαλα στρατόπεδα...Το ΝΑΤΟ και οι εκτός που όταν ''δοθεί'' η αφορμή οι του ΝΑΤΟ εφορμούν στους εκτός για να αποκεφαλίσουν το ''δαίμονα'', ότι όνομα και αν του δίνουν...Θες να είμαστε με τους εκτός;;;;;;;
Ωραία η σελίδα σου και η ξύλινη επένδυση καταπληκτική!!
Καλό απόγευμα

Πορτιάτης είπε...

@Elpidaanna:

Καλησπέρα, καλωσήρθες!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και ανταποδίδω!

Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σου...
Κι εγώ φοβάμαι (πολύ) για όλα αυτά που θα γίνουν για εμένα χωρίς εμένα.
Όμως...
Αν το ΝΑΤΟ είναι λυκοσυμμαχία, τι γυρεύουμε εμείς ανάμεσά τους; Τι άλλο θα μπορούσαμε να πάθουμε επιπλέον αν δεν είμασταν μέλη; Μήπως δεν είχαμε εμφύλιο, χούντα, εθνική μειοδοσία στην Κύπρο και στο Αιγαίο (που "ψήνεται"); Μήπως δεν πληρώνουμε ετησίως πάνω από 300 εκατ. ευρώ (σε καιρούς τόσο μεγάλης οικονομικής κρίσης) για την "εκστρατεία" του ΝΑΤΟ σε ΙΡΑΚ-Αφγανιστάν;
Υπάρχουν και "δυτικές" χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία και δεν κατέρρευσαν!