Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Καλή Δύναμη!

Χρόνια πολλά σε όλους σας, με υγεία και καλή δύναμη!
Η νέα χρονιά ξημερώνει μες στη συννεφιά,
ας ενώσουμε τις πνοές μας να τη διαλύσουμε!
"Να είμαστε ρεαλιστές, να ζητάμε το αδύνατο!"
η διαθήκη του Τσε...

Ένα παλιό σκίτσο του Αρκά, αλλάξτε τα χρόνια και... ισχύει!


Ήμουν για λίγο εκτός internet, θα είμαι και για κάμποσο ακόμα σε χώρο εκτός δικτύου... επανήλθα λοιπόν για τις ευχές μου και σας χαιρετώ θερμά κι από καρδιάς!



Να πάρουμε τις ανάσες μας τώρα... καλές διακοπές σε όσους εργάζονται, καλό κουράγιο σε όλους!

- - -

Επειδή, μαζί με τα πνεύματα (και οινοπνεύματα) μάς χρειάζεται και η περισυλλογή, "Το Βαλς των Χαμένων Ονείρων" του Χατζηδάκη προσφέρεται για μουσική υπόκρουση και αφιερώνεται σε όλους σας εξαιρετικά!


... να'χουμε να στοχαζόμαστε τη "Ζωή των Άλλων", των Θ.Μικρούτσικου, Οδ.Ιωάννου, Β.Παπακωνσταντίνου :
"Τα φώτα μη σε κλέβουνε των πλοίων των μεγάλων
αυτή για μας είναι η ζωή, η άλλη είναι των άλλων"


"Ξέρω καλά τι πέρασες, μα κράτα λίγο ακόμα!"
(λένε οι ίδιοι σε άλλο τους τραγούδι!)

ΚΑΛΗ  ΑΝΤΑΜΩΣΗ !

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Οργή και... χιόνια!

Εντυπωσιακό σε όγκο και παλμό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ στα Τρίκαλα!
Οι εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, φοιτητές του νομού βιώνουν εδώ και καιρό τις συνέπειες της κρίσης των καπιταλιστών που μετακυλά στις πλάτες του λαού, μέσα από συνθήκες άγριας ανεργίας, απαξιωμένης αγροτικής παραγωγής, λουκέτων σε βιοτεχνίες και μαγαζιά, υπό την απειλή εκατοντάδων κατασχέσεων από τις Τράπεζες μετά την 1η Γενάρη... Και σ'αυτό το συλλαλητήριο, μαζί με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις, διατράνωσαν την αντίθεσή τους στα μέτρα της κυβέρνησης, της τρόϊκας και των συνοδοιπόρων τους καθώς και την απόφασή τους για κλιμάκωση των αγώνων μέχρι την τελική δικαίωση!

Ομιλία υπό το επιδοκιμαστικό βλέμμα του στρατηγού Στ. Σαράφη


Καίγοντας τους ήδη "καμμένους" σπόρους της αγροτικής δουλειάς


Οι συνταξιούχοι στην πρώτη γραμμή!


Πορεία στο πλάι των τρακτέρ...




Πολιορκώντας τη Νομαρχία...


...και τελικά καταλαμβάνοντάς την!

- - - - - - - - - - - - - - -

Και ξαφνικά ξημέρωσε σήμερα άσπρη μέρα στα Τρίκαλα, με τα χιόνια να φτάνουν το μισό μέτρο!

Να'ταν η μαγεία των Χριστουγέννων ή η μαγεία του αγώνα;
Άντε να δούμε κι εμείς την "άσπρη μέρα"!

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Η τρομοκρατία του φόβου


Η «χρεο-τρομοκρατία» είναι ένα πρόσχημα (από τα διάφορα που χρησιμοποιούνται σε όλες τις χώρες, αφού παντού, ανεξαρτήτως χρεών και ελλειμμάτων, οι λαοί υφίστανται την ανελέητη λιτότητα) για την επιβολή του προαποφασισμένου κοινωνικού βανδαλισμού και του πρωτοφανούς εργοδοτικού κανιβαλισμού, που δεν έχει στόχο το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών του ελληνικού κράτους.
Ο στόχος των εμπνευστών της είναι άλλος και είναι διπλός:
Από τη μια επιδιώκουν τη συναίνεση του λαού, που καλείται να αναπτύξει την ψυχολογία του «συνενόχου» και του «συνυπεύθυνου» για τα χρέη που οι εκμεταλλευτές του δημιουργούν, αλλά εκείνος πρέπει να τα πληρώνει.
Από την άλλη, η θεωρία του χρέους γίνεται το προπέτασμα καπνού που στο όνομα του «κοινού μας σπιτιού που καίγεται», προσπαθεί να αφοπλίσει τις λαϊκές αντιστάσεις απέναντι στην πολιτική που διασφαλίζει στην πλουτοκρατία «εργασιακούς κανόνες» τύπου «Αουσβιτς».
«Κανόνες» απόλυτης εργασιακής βαρβαρότητας, που θα επιτρέψουν στους κεφαλαιοκράτες την άνευ όρων εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και τη διασφάλιση μετά την κρίση μιας νέας κερδοφορίας (και ακόμα μεγαλύτερων χρεών), που θα επιτευχθεί πάνω στα νεκροταφεία των εργατών και στις ερεβώδεις στέπες της κοινωνικής εξαθλίωσης.
Νίκος Μπογιόπουλος, Ριζοσπάστης 14-12-10
(ολόκληρο το άρθρο εδώ )

Την Κυριακή 21/11/10 η Ελευθεροτυπία παρέθετε 10 λόγους που δεν μας επιτρέπουν να ζούμε πλέον στη χώρα μας, ή αλλιώς το ρεζιλίκι των "θλιβερών πρωτιών" :


Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νόμο που ψηφίζει σήμερα η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της (Ντόρα, Κουβέλης, κλπ) και διακριτικά στηρίζει η δεξιά, περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  •  Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ακόμη μονάδες από το 11% στο 13%. Με το συγκεκριμένο περιμένουν να μαζεύουν επιπλέον 850 εκατ. ευρώ το χρόνο, για να τα προσφέρουν, μαζί με τα άλλα, στην πλουτοκρατία.
  • Νέες ανατιμήσεις που πιάνουν ολόκληρη την γκάμα των τροφίμων, τα αναψυκτικά, τα τιμολόγια για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών, της ΔΕΗ, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών κ.ά.
  • Ειδική ρήτρα για νέο, συμπληρωματικό κόψιμο των συντάξεων σε περίπτωση «αποπληθωρισμού», σε περίπτωση δηλαδή που πέσουν οι τιμές στην αγορά!
  • Ρύθμιση -  απόλυτη πρόκληση - για τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία χαρακτηρίζουν «ανεπίδεκτα εισπράξεως». Με μια μονοκονδυλιά από το σύνολο των 32,5 δισ. ευρώ, από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφουν, δίνουν χάρισμα στην πλουτοκρατία τα 24 δισ. ευρώ, ποσά που είναι πολύ πάνω και από τα εμφανιζόμενα ελλείμματα. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για «ανεπίδεκτα είσπραξης»... με βάση τα επίσημα στοιχεία μια μικρή δράκα από πλουτοκράτες είναι αυτή που έχει φεσώσει το κράτος με δεκάδες δισ. ευρώ.
  • Με «κρυφή» διάταξη δίνουν χάρισμα στους καναλάρχες το φόρο διαφήμισης (20%) που παίρνει αναβολή για 2 χρόνια (από το 2013), δηλαδή ζήσε Μάη μου...

Ακόμα:
Σε επόμενο νομοσχέδιο, όπως ήδη έχουν ανακοινώσει, θα προχωρήσουν σε μείωση  του συντελεστή φορολογίας επιχειρηματικών κερδών κατά 4 ακόμη μονάδες (από 24% σε 20%), ενώ ειδική μέριμνα θα πάρουν και για τα μερίσματα που διανέμουν οι θυγατρικές εταιρείες των μονοπωλίων.

Επίσης:
Με το νομοσχέδιο για το νέο λεγόμενο «επενδυτικό νόμο» χαρίζουν στους μεγαλοβιομήχανους τους φόρους για 6 χρόνια (παλιές επιχειρήσεις) ή 8 ολόκληρα χρόνια για τις νέες. Και από πάνω, η φοροαπαλλαγή ισχύει όχι μόνο για τα κέρδη της επιχείρησης που εντάχτηκε στον «επενδυτικό νόμο» αλλά και τις άλλες δραστηριότητες του «φορέα» που έκανε την «επένδυση», με άλλα λόγια για ολόκληρο τον επιχειρηματικό όμιλο, το μονοπωλιακό συγκρότημα!
Πρόσθετο εργαλείο, παροχής κρατικών και διακρατικών κεφαλαίων είναι και ο πακτωλός με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Από το συγκεκριμένο πλαίσιο μέχρι και το 2015, που θα τρέχουν τα σχετικά προγράμματα, έχουν για φάγωμα ακόμη 21,5 δισ. ευρώ και μόνο από τα ευρωενωσιακά κονδύλια, χώρια δηλαδή τις άλλες ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο φόβος τους είναι ο χειρότερος εχθρός μας!
Ο φόβος που συστηματικά διαχέουν με όλα τους τα μέσα (αστικά κόμματα, ΜΜΕ, ΣΕΒ, Τράπεζες, κλπ) είναι η χειρότερη τρομοκρατία, στην οποία επιδίδονται χωρίς κουκούλες (πέσαν πλέον οι μάσκες) όλα τα λαμόγια του διαβρωμένου και θνήσκοντος καπιταλιστικού συστήματος. Στην προσπάθειά τους να επιζήσουν στήνουν εκατόμβες λαϊκών μαζών που μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται, κατατροπώνουν μικρότερα "μαγαζιά" και "βιοτεχνίες", τρώνε τις σάρκες τους χωρίς να σκιάζονται ακόμα και από τον ίδιο τον πόλεμο...
Γι'αυτό αύριο διαδηλώνουμε μαζικά σ'όλη τη χώρα!
ΠΑΜΕ στους δρόμους για την ίδια τη ζωή μας!
Για να υπερνικήσουμε τους φόβους μας
και να κάνουμε αυτούς να φοβηθούνε!

Οι καπιταλιστές καταλαβαίνουν μόνο μια απειλή: Την αφαίρεση της ιδιοκτησίας που έχουν στα μέσα παραγωγής. Και οι κυβερνήσεις τους μπορούν να στέκονται όρθιες μόνο όσο το ίδιο το λαϊκό κίνημα δεν φτάνει να αμφισβητεί ευθέως την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου. Αυτό είναι το αίτημα σήμερα. Για τους καπιταλιστές, η σημερινή συγκυρία σημαίνει «ή τώρα ή ποτέ», ή τώρα θα πάρουν πίσω από την εργατική τάξη όσα επί έναν αιώνα κατακτούσε, ή θα χαθούν οι ίδιοι. Η μάχη πια δεν αφορά το αν θα έχουν λίγα ή περισσότερα κέρδη, αλλά το αν θα γκρεμιστεί η εξουσία τους. Αυτή είναι η αντιπαράθεση.

από την Black Bedlam

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Άλλος για τη βάρκα μας...

Η ερώτηση:


και η απάντηση:
.

Ας μιλήσουν για άλλη μια φορά οι εικόνες...
δεν προλαβαίνω τα λόγια, γιατί... "έχει αγώνα αύριο"!

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Καθαρά κέρδη...


Διαβάζω στην "Ναυτεμπορική" της Δευτέρας 29/11/10 (για να είμαι "αντικειμενικός") :

"Σε 259 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας το εννεάμηνο του 2010"

"Καθαρά κέρδη ύψους 105 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Eurobank στο εννεάμηνο του 2010"

Ακόμα και η μικρότερη Attica Bank κατέγραψε "1,3 εκατ. ευρώ κέρδη στο εννεάμηνο του 2010"

Την ίδια ημέρα η Υπουργός Εργασίας δήλωνε: "Ενας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας!" 

Ενώ ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β. Δ.Δασκαλόπουλος: "μιλώντας στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, προειδοποίησε ακόμη ότι όποια τροπή και αν πάρουν οι εξελίξεις στην Ευρώπη, προσθέτουν νέα βάρη και νέες ευθύνες στη χώρα μας, ότι δεν υπάρχει ούτε μια μέρα για χάσιμο, δεν επιτρέπεται ούτε ένα υπουργείο να ολιγωρήσει, ούτε ένας υπουργός να δειλιάσει γιατί ο χρόνος υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών τελειώνει, και ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει επειδή φτιάξαμε έναν επενδυτικό νόμο, επειδή επινοήσαμε ένα fast track, επειδή μας δίνει λεφτά το ΕΣΠΑ ή επειδή ιδρύσαμε άλλο ένα κρατικό ταμείο ανάπτυξης, όσο χρήσιμα και αν είναι αυτά."
και ακόμα τόνισε:
"Η ανάπτυξη και η οικονομική πρόοδος θα έρθουν όταν συνειδητά διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο και διεθνώς αποδεκτό οικονομικό, επιχειρηματικό, νομικό, διοικητικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο."  καθώς και:  "μίλησε για ένα κρατικό και συντεχνιακό σύμπλεγμα που είναι «πάτρωνας» του τόπου και αποτελεί το μείζον πρόβλημα στη διακυβέρνηση του τόπου, σημειώνοντας ότι η απαλλαγή από αυτό το σύμπλεγμα είναι η πρωταρχική προϋπόθεση για να χτίσουμε μια σύγχρονη κοινωνία και οικονομία." (...) "Αν και αναγνώρισε ότι τους τελευταίους λίγους μήνες έγιναν πρωτόγνωρες για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα αλλαγές, επεσήμανε ότι «επειδή η αντίσταση των αγκυλωμένων συμφερόντων και αντιλήψεων παραμένει πολύ ισχυρή, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων είναι βραδύς και το βάθος τους ρηχό»."      (σ.σ. οι υπογραμμίσεις δικές μου)

Βλέπουμε δηλαδή, στην κορύφωση της κρίσης (όπου η φτώχεια και η ανεργία συνεχώς αυξάνονται, τα κατασχετήρια κατά χιλιάδες να περιμένουν την 1η Γενάρη για να ενεργοποιηθούν, κλπ) το τραπεζιτικό κεφάλαιο να κερδοφορεί (και ποσώς με νοιάζει αν αντί για... 1000% κέρδη πέρυσι έπεσε  στα 500%  φέτος!), οι απεργοί να επιστρατεύονται για να μην χάσει τα δικά του άνομα κέρδη το εφοπλιστικό κεφάλαιο και ο πρόεδρος των βιομήχανων να "χαράζει γραμμή" στην κυβέρνηση που τελεί υπό την υπηρεσία του!

Μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του Δεκέμβρη!
Αντίσταση στην τριπλή κατοχή ΔΝΤ - Ντόπιου Κεφαλαίου - Κυβέρνησης!
Αγώνας - Ρήξη - Ανατροπή !