Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Η δημοκρατία στο απόσπασμα...

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μιας μέρας ορόσημο για το λαό γενικότερα, αποφασίζεται το αλυσοδέσιμο της χώρας μας στα πειρατικά καράβια αμερικανών και ευρωπαίων. Εκεί όπου θα τραβάμε κουπί, ενόσω αυτοί θα κουρσεύουν τις ζωές μας...

Μην τους πιστεύετε όταν λένε ότι λόγω εκτάκτων περιστάσεων, όπως είναι τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, αναγκάζονται να μπήγουν το μαχαίρι, όλο και πιο βαθιά, στο σώμα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Λένε ψέματα. Ολες οι χώρες στην ΕΕ έχουν υψηλά ελλείμματα και χρέη. Τα μέτρα ήταν προαποφασισμένα, αλλά ανακοινώνονται σε δόσεις, για να μη φουντώσει η λαϊκή αγανάκτηση. Για να εξουδετερώσουν την αντίδραση και την οργή του λαού που, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας και υποσχέσεων για το ...καλύτερο, βομβαρδίζεται συνεχώς με μέτρα που ευτελίζουν τελείως το (έτσι κι αλλιώς) πενιχρό εισόδημα, απειλείται με δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τού μειώνουν δραστικά το μισθό, χάνει κυριολεκτικά τη σύνταξή του, παραδίνεται βορά στις ορέξεις της πλουτοκρατίας...

Παραμονές της Πρωτομαγιάς, λοιπόν, έχουν μπει στο χορό και οι "δημοσιογράφοι" για να δώσουν χείρα βοηθείας στο σύστημα. Διάβασα, έφριξα και παραθέτω αυτούσιο το παρακάτω άρθρο κι ο καθένας ας κάνει τα δικά του σχόλια:

«Γύψος»!

Θεωρούμε αναγκαίο να επισημάνουμε εκ προοιμίου ότι το κείμενο που θα ακολουθήσει θα σας προκαλέσει ανατριχίλα. Το αναδημοσιεύουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι όπως - κατά τον Μαρξ - το έγκλημα πρέπει να καθίσταται όσο πιο ατιμωτικό γίνεται μέσω της δημοσίευσης και της ανακοίνωσής του, το ίδιο ακριβώς ισχύει με την ξεφτίλα και με τη «μαυρίλα».

Το αναδημοσιεύουμε γιατί πιστεύουμε, επίσης, ότι:

α) είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό, να γίνει πασίγνωστο, το πώς διαμορφώνεται η κυρίαρχη προπαγάνδα του συστήματος αυτήν την περίοδο, και

β) διότι αυτό το - όπως θα διαπιστώσετε - ιδιότυπο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», αποτελεί μια πέραν πάσης αμφιβολίας απόδειξη για το χαρακτήρα των μέτρων που από κοινού λαμβάνουν κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.

***

Μετά την αναγκαία εισαγωγή, πάμε στο συγκεκριμένο κείμενο.

Αποστολή του συντάκτη του είναι να κοινοποιήσει σκέψεις (ή μήπως και συστάσεις;) σχετικά με το «πώς» το πολιτικό σύστημα πρέπει να κινηθεί «για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα». Και διευκρινίζει (σ.σ.: Παρακαλούμε την προσοχή σας):

«Να κάνουμε εκλογές; Δεν είμαστε αυτόχειρες. Αρα τι μένει; Μια κυβέρνηση σαν εκείνη του Κωνσταντίνου Καραμανλή τον Ιούλιο του 1974, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να έχει έκτακτες εξουσίες, για να το πω πιο απλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς δικτατορία αλλά ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν "εκτός" ή να ερμηνευτούν ανάλογα. Εκδηλώσεις σαν κι εκείνες του ΠΑΜΕ στον Πειραιά πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να κηρύσσονται αμέσως παράνομες με διαδικασίες αυτοφώρου, πρέπει να περιοριστεί το δικαίωμα της απεργίας αλλά και της διαμαρτυρίας σε ευαίσθητους τομείς (...). Στο Βέλγιο πριν μερικά χρόνια μια τέτοια κυβέρνηση συνασπισμού προχώρησε σε αναστολή ορισμένων συνταγματικών διατάξεων για ένα διάστημα (...)»...

Η ελεγεία υπέρ της επιβολής του ...δημοκρατικού «γύψου», που μόλις διαβάσατε, φέρει την υπογραφή «Τάσος Τέλογλου».

Δημοσιεύτηκε ως δικό του σχόλιο, με ημερομηνία «28/4/2010» και ώρα «10:20:31 π.μ.», στο άρθρο του στο ηλεκτρονικό σάιτ «Protagon.gr» που αποτελεί την ιντερνετική εκδοχή της τηλεοπτικής εκπομπής «Πρωταγωνιστές» του κ. Σταύρου Θεοδωράκη (MEGA), με την οποία συνεργάζεται ο κ. Τάσος Τέλογλου, δημοσιογράφος της «Καθημερινής» και του «Σκάι», ιδιοκτησίας του εφοπλιστή Αλαφούζου.

***

Στο άνωθεν «μανιφέστο», όπου τόσο περίτεχνα εισάγεται η λέξη «δικτατορία» στο κομψό λεξιλόγιο περί της «σωτηρίας» του τόπου, εδώ όπου χάσκει η δημοκρατική χρεοκοπία των εισηγητών ενός καθεστώτος, όπου «ορισμένα άρθρα του συντάγματος πρέπει να βγουν "εκτός"», και να τεθούν σε «αναστολή», όπως η απεργία, αλλά ακόμα και η διαμαρτυρία (!), είναι αναγκαίο να δοθεί η δέουσα προσοχή.

Οχι λόγω του ειδικού βάρους του συντάκτη του. Ούτε διότι η άποψη που προωθεί δείχνει να έχει ισχυρά ερείσματα μεταξύ των (υπόλοιπων) «σωτήρων» του τόπου.

Αλλά γιατί το όλο πνεύμα του κειμένου αποδίδει περίφημα τι κρύβεται πίσω από το μανδύα της «αντικειμενικότητας», του «πλουραλισμού», του «ρεαλισμού» και της «νομιμότητας», με τον οποίο κυκλοφορούν επιφανείς διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Και για έναν επιπλέον λόγο, που δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ: Ότι, δηλαδή, ανάμεσα στις πολιτικές αποφάσεις, από τη μια, και στις μεθόδους εφαρμογής τους, από την άλλη, υπάρχει πάντα η ίδια αέναη διαλεκτική σχέση: Όσο πιο σκληρές, όσο πιο επώδυνες είναι αυτές οι αποφάσεις, τόσο πιο απροκάλυπτη, τόσο πιο «μαύρη» είναι και η μέθοδος της επιβολής τους.

Η «μαυρίλα» των μέσων για την επιβολή των μέτρων είναι ευθέως ανάλογη της «μαυρίλας» του περιεχομένου των μέτρων. Κι όσο πιο ωμή είναι η μέθοδος ή οι κατασταλτικές προτροπές για την επιβολή αυτών των μέτρων, τόσο πιο αντιλαϊκή, τόσο πιο απάνθρωπη ομολογείται ότι θα είναι η επενέργεια της εφαρμογής τους για τη ζωή και την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων.

Τόσο απάνθρωπη, ώστε κάποιοι ακραιφνείς θιασώτες της «αστικής δημοκρατίας» να διαφημίζουν ακόμα και τον κοινοβουλευτικό «γύψο», ως μέσο για την «ακινητοποίηση» του «ασθενούς επί της κλίνης»...

Γράφει: ο Νίκος Μπογιόπουλος
(Ριζοσπάστης, 30/4/10)




20 σχόλια:

Roadartist είπε...

Συμφωνώ απόλυτα! Πραγματικα δεν εχουμε δημοκρατια, αλλα δικτατορια, μια απιστευτη οικονομικη τρομοκρατια.. Φοβαμαι πως ισως να ειναι πλεον αργα για να αντισταθουμε.. Μακαρι να ειμαι λαθος..

Unknown είπε...

Σχετικά με τα ΜΜΕ,όπως γράφει και ο Άλντους Χάξλεϋ στο "Brave new world", οι μεγαλύτερες επιτυχίες της προπαγάνδας δεν έχουν επιτευχθεί μέσα απο έργα αλλά μέσα απο παραλείψεις" και δόξα το Θεό, τον παίξανε πολύ καλά τον ρόλο τους τα media της χώρας μας στο να αποκρύπτουν πράγματα και καταστάσεις έτσι ώστε να φτάσουμε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη εθνική προδοσία στην νεότερη ιστορία του Έθνους μας. Σε παραπέμπω στο "μοντέλο της προπαγάνδας" του Νόαμ Τσόμσκι για το πως λειτουργεί το μιντιακό σύστημα παγκοσμίως. Όσο για τον Τέλογλου, ώς δημοσιογράφο τον είχα και ίσως τον έχω ακομα σε εκτίμηση αλλά δεν ξεχνώ ότι είναι συνεργάτης με τον Παπαχελά τον πρώτο και μοναδικό Έλληνα δημοσιογράφο που έχει πάρει μέρος στην περιβόητη Λέσχη Μπίλντενμπερκ ώς καλό Αμερικανάκι....και αυτό με βάζει σε υποψίες...
Φίλε Πορτιάτη, που είναι η δημοκρατία;; Για ποιά δημοκρατία μιλάμε;;Τελικά τι Θεωρείται δημοκρατία;; Αυτό που ζούμε δεν είναι δημοκρατία αλλά καπιταλιστική δημοκρατία, οι λίγοι κάνουν κουμάντο στους πολλούς, οι λίγοι καρπώνται τα πλούτη και τα πολύτιμα αγαθά εις βάρος των πολλών. Βιώνουμε μια οικονομική τρομοκρατία.
Όλα ήταν σχεδιασμένα σε βάθος χρόνου και το ΔΝΤ και το ξεπούλημα της χώρας και όλα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το πειραματόζωο της κρίσης, μια κρίση που οι παγκόσμιες τράπεζες δημιούργησαν για να έχουνε μαριονέτες όλόκληρα κράτη, χρεωμένα μέχρι το ταβάνι για να τα ελέγχουν, έρχονται τα μέτρα εδώ, θα κόψουν τις αντιδράσεις του κόσμου και θα δείς ότι αντίστοιχα μέτρα θα παρθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία.
Τα πάντα ήταν προμελετημένα, και δώσε τσόντα στον λαό μετά την Τζούλια, η Ντούβλη και ποιός ξέρει ποια θα ακολουθήσει, αποχαύνωση του κοσμάκι. Αυτή την Ελλάδα ονειρευόμαστε;;
"Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους" που έλεγε ο Κολοκοτρώνης.
Ξεπουλήσατε την Ελλάδα. Προδότες. Ντροπή σας.

Exagono είπε...

Τα εχω γραψει εδω και καιρο στα blogs.
Προτιστως φταιμε εμεις οι ιδιοι που τους ψηφιζουμε τοσα χρονια,τρωμε τον παπα απο τους πολιτικαντιδες και ΜΜΕ και σαν αποχαυνωμενοι κανουμε το ιδιο λαθος σε καθε εκλογικη αναμετρηση.Εδω οι γειτονες οι Τουρκοι τους καθαρισαν ολους εν μια νυχτι,εμεις δεν μπορουμε?Φιλε Ani δεν με χαλαει να δω την Ντουβλη σε τσοντα.

KANTHAR0S είπε...

Ξεκινάω με το πιο σημαντικό: κι εγώ θέλω να δω την Ντούβλη σε τσόντα!

Από και και πέρα δεν έχουμε παιδεία. Το νούμερο ένα πρόβλημα είναι αυτό και κατ' επέκταση το εκπαιδευτικό σύτημα και ο θεσμός της οικογένειας. Πάμε κατά διαόλου σε αυτά τα δυο κομμάτια και φυσικό επακόλουθο είναι οι γενιές που βγαίνουν να είναι βλαμμένες και ζαντές.

Αλλά ποιος να διορθώσει τα πράγματα; Πάσχουμε από έλλειψη ικανών ανθρώπων και συνειδητών πολιτών.

Σας αφήνω τώρα γιατί πάω να κόψω μούσμουλα και έχω να πάω και σε έκθεση ανθοκομικής.

Καλημέρες!

Πορτιάτης είπε...

@Roadartist
Αγαπητή roadartist, νομίζω συμφωνούμε, εκτός από την οικονομική βιώνουμε και μια απίστευτη ψυχολογική τρομοκρατία... από τους πολιτικούς, τα ΜΜΕ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σε σημείο που να φτάνουν οι "δημοσιογράφοι" υπηρέτες τους να προτείνουν ανώμαλες λύσεις και "γύψους"...

Πόσο σωστά περιγράφεις το φαινόμενο στο blog σου, μ'αφορμή τις "Θερμοπύλες" του Καβάφη! Πιστεύω ότι εμείς (ο λαός) είμαστε ταγμένοι να μείνουμε εφ'ω ετάχθημεν (και πού αλλού να πάμε δηλαδή;) και να δώσουμε τη μάχη! Όπως κάνουμε πάντα!
Ποτέ δεν είναι αργά. Άλλωστε τόσα έπη και παλιγγενεσίες του λαού μας, ανέκαθεν μάς δείχνουν το δρόμο: επιβιώσαμε από πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις!

Καλό μήνα!

Πορτιάτης είπε...

@Animation
Αδερφέ μου για άλλη μια φορά - και πέρα από τα αρειανά μας - συμφωνούμε απόλυτα!

Δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο παρά να φωνάξω μαζί σου το Κολοκοτρωνέϊκο: "Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!"
Πραγματικά ήρθε η ώρα να πληρώσουν επιτέλους κάποιοι... και όχι μόνο οι λογής-λογής προσκυνημένοι "υπηρέτες" (πολιτικοί, golden boys, δημοσιογραφίσκοι, κ.α.) αλλά κυρίως και πρωτίστως τα αφεντικά τους (εφοπλιστές, τραπεζίτες, βιομήχανοι, δεσποτάδες) οι οποίοι και φταίνε για την όλη κατάσταση! Αυτοί δημιουργήσαν τα χρέη (με την απληστία που τους διακρίνει), αυτοί και να πληρώσουν!

Όσο για τον Τέλλογλου, αν και έχει ένα στυλάκι... κάπως εκνευριστικό, ούτε εγώ το περίμενα. Ντροπή του! Έδωσε γη και ύδωρ κι αυτός...
Για το άλλο "καλό παιδί" τον Παπαχελά (προϊστάμενο του Τέλλογλου) διάβασα σήμερα στον "ΙΟ" της Ελευθεροτυπίας ότι εκθειάζει κι αυτός παρόμοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές που εφαρμόστηκαν στην Τουρκία. [ http://www.iospress.gr/ios2010/ios20100502.htm ]
Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι, ασχέτως αν διαφωνεί ή συμφωνεί κανείς μαζί τους (σαν τον Μπογιόπουλο ή την ομάδα του Ιού) που ξεμπροστιάζουν τους "προσκυνημένους"!

Καλή πρωτομαγιά!

Υ.Γ.1 Και εμβριθής και διαβασμένος και σκεπτόμενος αναλυτής Mr.Ani ; Keep on surprising us! :))
Υ.Γ.2 Με τη νίκη αύριο! Γιατί ΑΡΗΣ είσαι!

Πορτιάτης είπε...

@Foris Mouratidis
Φίλε μου μιλάς συνετά σαν Νέστωρ που είσαι... (Σου απάντησα πάνω σ'αυτό, στου Animation)

Λίγο ως πολύ όλοι βλέπουμε πως... δεν βγαίνουμε από το τούνελ, μ'αυτούς που μπλέξαμε! Άντε (μέρα που'ναι) να κάνουμε ένα ντου να φάνε χώμα!

Το θεματάκι με την Τουρκία θέλει λίγο προσοχή. Το σκέφτηκα πάλι, διαβάζοντας το άρθρο που προτείνω πιο πάνω στον Animation...
Η δημοκρατία θέλει ενίσχυση και αναβάθμιση σε άμεση, όπου γίνεται, για να πάμε μπροστά και να απομονωθούν οι ληστές και οι φταίχτες. Αυτό δεν γίνεται με "γύψους"!

Καλό μήνα να'χουμε!
Κάνε το ΔΙΠΛΟ αρειανάρααααα !

Υ.Γ. Ε, όχι και την Ντούβλη! Χαλάει την αισθητική μας :))

Πορτιάτης είπε...

@Kanthar0s
Αδερφέ έχεις δίκιο! Βασικές προϋποθέσεις μιας αξιοπρεπούς ζωής είναι η Εργασία, η Υγεία, η Ασφάλιση. Αλλά η Παιδεία είναι το κάτι άλλο! Το "αλάτι" που την κάνει νόστιμη και με ουσία.

Πάνω από όλα όμως είναι η Δημοκρατία! Όχι βέβαια η δημοκρατία (που όπως αναφέρει κι ο Animation) είναι των λίγων... Αυτών που μας φτάσαν ως εδώ και τώρα έχουν απολύσει τα σκυλιά τους (ζωσμένα με ΤΝΤ - ΔΝΤ) και τους ντόπιους λακέδες (κόμματα, ΜΜΕ, δημοσιογραφο-αλήτες) να μας φάνε!

Και βέβαια αυτό το έλλειμμα δημοκρατίας που βιώνουμε δεν δικαιολογεί την κατάλυσή της! Μια φορά μόνο (στο Γουδί, πριν ένα αιώνα) υπήρχαν καλές προθέσεις, αλλά μας προέκυψε... βενιζελισμός και προσφυγιά (!)

Οι συνθήκες σιγά-σιγά ωριμάζουν. Όταν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο θα πρέπει να διαλέξουμε ποιον να αφήσουμε και με ποιον να πάμε! Θα βρούμε και τους ηγέτες μας, που λες. Αν όμως σκύψουμε το κεφάλι, είμαστε άξιοι της μοίρας μας...

Υ.Γ. "Άμα δεις τα παιδιά, πες τους μόνο ένα γεια..." Μου'ρθε το άσμα όταν διάβασα πως πας Κηφισιά και σκέφτηκα την Pansofix :))

Και με το καλό η νίκη αύριο!!!

BALADEUR είπε...

''Οι καλλιτέχναι όλων των κλάδων - όπως και όλοι οι άλλοι Έλληνες - αναμένουν από τας κυβερνήσεις την διόρθωσιν των πραγμάτων. Αυτό είναι η εσχάτη βλακεία. Και δυστυχώς είναι βαθύτατα ριζωμένη εις όλα τα τωρινά κεφάλια. Και είναι ακατανόητον, πως άνθρωποι με κοινόν νουν, κυττάζοντες έναν έναν τους ανθρώπους της πολιτικής, είναι δυνατόν να περιμένουν το παραμικρότερο πράγμα από αυτούς. Καιρός να κοπεί πρόρριζα η ελπίς αυτή. Τίποτε δεν θα κάμουν ποτέ των οι πολιτικοί. Και οι πολιτικοί θα είναι οι τελευταίοι που θα ανθρωπισθούν, θα μεταβληθούν αυτοί, δια να μεταβάλουν τα πράγματα.''

''...Και καιρός να παύσουν τα μοιρολογήματα, τα χηρών και ορφανών εκφωνήματα και όχι ανδρών. Καιρός να παύσουν τα απελπίσματα και τα αναστενάγματα, η εποχή, η κοινωνία, η πολιτική, η κατάστασις και να αρχίσει ο αγών. Οι άνδρες ποτέ δεν κλαίουν αλλ' αγωνίζονται. Αγωνίζονται με αίμα και με πυρ. Και αγωνίζονται πρώτοι πρώτοι, και πρώτοι οι άνθρωποι των Ιδεών και των Τεχνών.''

Επειδή το παρελθόν είναι πάντα επίκαιρο γιατί δεν έχουμε κάνει ούτε ένα βήμα μπροστά, τα είπε όλα ο Περικλής Γιαννόπουλος. Τι να πω, τι να συμπληρώσω. Χρειαζόμαστε αδέσμευτα μυαλά, καθαρές ψυχές και ιδέες...

BALADEUR είπε...

Όχι και η Ντούβλη σε τσόντα. Θα κάνω να φάω μία εβδομάδα...

Πορτιάτης είπε...

@Baladeur
Φίλε μου ωραίος ο "παππούς" ελληνοκεντριστής Π.Γιαννόπουλος, που μας θύμισες. Και πολύ... ροκ ο θάνατός του, όταν καβαλώντας ένα λευκό άλογο χάθηκε για πάντα στη θάλασσα του Σκαραμαγκά!

Σήμερα, όπως λες, χρειαζόμαστε αδέσμευτα μυαλά αλλά και τη βούληση όλων να βγούμε από το αδιέξοδο που άλλοι χτίσαν για εμάς. Σαν έλληνες έχουμε πλούσια ιστορία και ήρωες για να μας διδάξουν. Να βγάλουμε συμπεράσματα από τα λάθη και να προχωρήσουμε μπροστά! Να κάνουμε στην άκρη και όσους "δεν ανθρωπισθούν" (που λέει κι ο Π.Γ.) και τους υποτακτικούς τους!

Άλλωστε το δρόμο τον δείχνει η μέρα (πρωτομαγιά) και η "βαριά" σημασία της.

Καλό μήνα και καλό κουράγιο!

Eva Neocleous είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα Πορτιάτη μου!
Οι θιασώτες της "Δημοκρατίας του γύψου" αναζητούν ευκαιρίες...Πλήρωσε βαρύ φόρο για τέτοιες περιόδους η Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο η Κύπρος.Όχι γύψο,ενίσχυση και ενδυνάμωση χρειάζεται η Δημοκρατία και πάνω απ΄όλα όχι εκπτώσεις!

Πορτιάτης είπε...

@Eva Neocleous
Καλό μήνα Εύα μου!
Συμφωνούμε. Βιώνουμε εξαιρετικά δύσκολες μέρες στην Ελλάδα (και εσείς στην Κύπρο απ'ότι βλέπω "καλά" περνάτε), αλλά η λύση δεν μπορεί να είναι στην κατάλυση της δημοκρατίας. Το'δαμε ουκ ολίγες φορές να συμβαίνει και μόνο περισσότερα δεινά μας χάρισε... Μόνη λύση μια ουσιαστική δημοκρατία των πολλών και όχι των λίγων. Και μια δικαιοσύνη που να αποδίδει ευθύνες και να κάνει τους φταίχτες να πληρώνουν.
Και, όπως χαρακτηριστικά λες, προπαντώς όχι εκπτώσεις!

Πορτιάτης είπε...

Έχει ενδιαφέρον και η συζήτηση που εξελίσσεται στο εν λόγω site που γράφει ο Τέλλογλου.

http://www.protagon.gr/Default.aspx?tabid=70&smid=382&ArticleID=2323&reftab=218&t

Αντιγράφω ένα από τα πολλά επικριτικά ΣΧΟΛΙΑ (υπάρχουν και κανα-δυο θιασώτες του) :

" 29/4/2010 5:45:58 μμ
g.m.
Και γιατί να μην κηρύσσονται παράνομα τα ΜΜΕ με διαδικασίες αυτόφωρου για όσους-ες δημοσιογράφους τοποθετούνται ενάντια στον κόσμο της εργασίας και γενικά ενάντια στον λαό προτείνοντας την άμεση αναστολή συνταγματικών διατάξεων; Αντί να κηρυχτεί χούντα για να διαφυλαχτούν τα συμφέροντα των αρχόντων, γιατί να μην γίνει γενική δήμευση όλων των περιουσιών και το μοίρασμα στο λαό; Επίσης αντί να γίνουν απολύσεις γιατί να μην καθιερωθεί η 4ωρη εργασία με πλήρεις αποδοχές έτσι ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας; Αντί να αυξάνονται οι ένστολοι στους δρόμους γιατί να μην αυξάνονται οι γιατροί στα νοσοκομεία και οι δάσκαλοι στα σχολεία; Γιατί να αποφασίζει το κεφάλαιο τι θα παραχθεί, πόσο και για ποιον και όχι ο ίδιος ο κόσμος της εργασίας; Σε καιρούς κρίσης όλα τα ζητήματα ανοίγουν εκ νέου. Το θέμα είναι ποιοι θα έχουν την δύναμη να απαντήσουν. "

demo είπε...

Τελευταία πολλοί μιλάνε φίλε μου για το "πατριωτικό καθήκον" το οποίο όλοι έχουμε ούτως ώστε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη αυτή συγκηρία...
Εγώ λέω πως όση περισσότερη πατρίδα σε ταίζουν τόσο πιο πολύ να ανησυχείς...
Με τις αμυντικές δαπάνες και τις σπατάλες στην υγεία τι γίνεται;
Να αντιδράσουμε!
Όπως λέει όμως και ένας σύντροφος στον Χρόνη τον Μίσσιο (Καλά,εσυ σκοτώθηκες νωρίς) : "θα μας γράψει η ιστορία συντροφάκι! Τώρα, μπορεί και να μας γράψει στα @@ της...αλλά θα μας γράψει"

Unknown είπε...

Καλό μήνα και απο εδώ, πολύ ενδιαφέροντα τα link που μας δίνεις Πορτιάτη. θέλω να βρώ λίγο χρόνο να τα διαβάσω...
Όσο για την Ντούβλη πρώτη φορά θα συμφωνήσω με τον Baladeuer σε θέμα γυναίκας...Είδα τις πρώτες φωτογραφίες όπως και πολλοί άλλοι να φανταστώ και το ένα της μπούτι είναι δύο πόδια δικά μου...Συγνώμη που έριξα λίγο το επίπεδο αλλά να λέμε καμιά χαζομάρα να σπάει ο πάγος :D!!!

Πορτιάτης είπε...

@Demo.k
Δεν έχεις άδικο Κώστα...
Αν λάβουμε υπόψη ότι, όπως συζητείται, μπαίνει σε διαπραγμάτευση και η κυριαρχία μας στο Αιγαίο, το Κυπριακό κ.α. ως ανταλλάγματα στα ευρωδολλάρια ΔΝΤ-ΕΕ, οι προοπτικές σκουραίνουν.
Εκεί πάνω είναι που βγαίνουν όσοι στην ουσία ξεπουλάνε τη χώρα να μιλήσουν για τον "πατριωτισμό" των Ελλήνων, οι οποίοι πρέπει να θυσιαστούν για αυτούς...
Δεν ξέρω τι θα γράψει τελικά η ιστορία, το ζήτημα είναι να ζούμε για να το διαβάσουμε!

Καλό μήνα!

Πορτιάτης είπε...

@Animation
Καλά κάνεις και "σπας" τον πάγο. Χρειάζεται γιατί θα σκάσουμε!
Μόλις τώρα άκουγα στις ειδήσεις τα νέα μέτρα που παίρνει η "ανεξάρτητη" κυβέρνησή μας, καθ'υπαγόρευσιν USA... Και μάλιστα υποχρεωτικά για μια τετραετία! Ωχχχ :(

Όσο για τη Ντούβλη, συμφωνώ. Τα ίδια έλεγα παραπάνω στον Φόρη. :b
Άντε καλή επιτυχία να'χουμε απόψη!!!

Pansofix είπε...

φιλε πορτιατη η αναρτηση σου μαζι με τα γεγονοτα της τεταρτης συνθετουν ενα σκηνικο πληρως αποκαρδιωτικο...κανεις δε σεβεται ο κανενας. αμφιδρομα στις σχεσεις των ανθρωπων μεταξυ τους (οπως δυστυχως ειδαμε) αλλα και με την κυβερνηση επικρατει ο νομος της ζουγκλας ο θανατος η ζωη μου...μονο που επειδη ειμαστε ανθρωποι και υπο μια εννοια ελλογα οντα εμεις το πηγαμε ενα βημα παραπερα...σε σκοτωνω γιατι μπορω ετσι χωρις λογο απλα γιατι μπορω...φιλικους κεφαλλονιτικοαριανους χαιρετισμους!!!

Πορτιάτης είπε...

@Pansofix
Πραγματικά, κεφαλλονιτοαρειανή μου φίλη, ζούμε σε εντελώς αποκαρδιωτικούς καιρούς...
Από τη μια η επίθεση εναντίον μας (πολιτικά, οικονομικά, ηθικά) ενός συστήματος, που προσπαθεί να μετακυλίσει τη δική του κρίση στις πλάτες μας, και από την άλλη η δράση αντιλαϊκών στοιχείων. Είτε με τη μορφή σπέκουλας και απαξίωσης θεσμών (όπως οι δημοσιογράφοι σαν τον Τέλλογλου), είτε με εγκληματικές προβοκατόρικες ενέργειες (όπως η πρόσφατη δολοφονική επίθεση των "κουκουλοφόρων", στα πλαίσια μιας μεγαλειώδους πορείας)...
Κοινός παρονομαστής η εξυπηρέτηση των επιδιώξεων ανώμαλων (ως προς τη δημοκρατία) κύκλων - της πλουτοκρατίας γενικότερα - αλλά και η αποθάρρυνση των ενεργών και σκεπτόμενων πολιτών.
Δεν πρέπει όμως να σκύψουμε το κεφάλι!
Σε χαιρετώ μ'ένα όμορφο λουλούδι, από αυτά της ανάρτησής σου :))