Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Σαν τον Κερέμ


Με αφορμή την σημερινή εργατική και λαϊκή κινητοποίηση, αλλά και αυτές που έγιναν και αυτές που θα γίνουν, παραθέτω ένα ποιητικό και μουσικό σχόλιο. Μια ευτυχή συγκυρία τριών μεγάλων δημιουργών: το ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ που το απέδωσε στα ελληνικά ο Γιάννης Ρίτσος και το μελοποίησε και τραγούδησε ο Μάνος Λοΐζος.



ΟΠΩΣ Ο ΚΕΡΕΜ

Είναι βαρύς ο αγέρας σαν μολύβι
Φωνάζω, φωνάζω, φωνάζω
Ελάτε γρήγορα σας φωνάζω
Να λειώσουμε το μολύβι

Κάποιος μου λέει
Φωτιά θα πάρεις απ’ την ίδια σου φωνή
Θα γίνεις στάχτη
Στάχτη σαν τον Κερέμ
Που κάηκε απ’ τον έρωτά του

Και εγώ του λέω
Ας καώ, ας γίνω στάχτη σαν τον Κερέμ
Αν δεν καώ εγώ
Αν δεν καείς εσύ
Αν δεν καούμε εμείς
Πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη


Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Η ρήξη και η ανατροπή των αντιλαϊκών σχεδίων έρχεται μέσα από οργανωμένους, σοβαρούς, συνεχείς και μαζικούς αγώνες, γιατί από το παρελθόν ο Μπέρτολτ Μπρεχτ μας προειδοποιεί:
« Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους, δεν διαμαρτυρήθηκα, γιατί δεν ήμουν Εβραίος. Όταν ήρθαν για τους κομμουνιστές δεν φώναξα, γιατί δεν ήμουν κομμουνιστής. Όταν κατεδίωξαν τους τσιγγάνους, ούτε τότε φώναξα, γιατί δεν ήμουν τσιγγάνος. Όταν έκλεισαν το στόμα των Ρωμαιοκαθολικών που αντιτάσσονταν στο φασισμό, δεν έκανα τίποτα γιατί δεν ήμουν καθολικός. Μετά ήρθαν να συλλάβουν εμένα, αλλά δεν υπήρχε πια κανείς να αντισταθεί μαζί μου ...»

Υ.Γ. Στο παραπάνω ποίημα του Χικμέτ έδωσε τη δική του απόδοση ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, στον αγαπημένο δίσκο του Ζουλφί Λιβανελί με τη Μαρία Φαραντούρη του 1982.


14 σχόλια:

MINIMARKET είπε...

Kaλησπέρα πατρίδα !
Κάποτε πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε για αυτ'α που μας ανήκουν !

Exagono είπε...

Ακομα δεν πεινασαμε πολυ για να ειναι πιο μαζικο το κινημα εναντια στα μετρα.Οταν στερεψει το φαγητο απο τον λαο τοτε γινονται επαναστασεις.Η Γαλλικη επανασταση δε θα γινοταν αν για 5 χρονια δεν ειχε πεσει λιμος στη γαλλικη επαρχια.

KANTHAR0S είπε...

Σωστός ο Foris!

Σωστός κι ο Μπρεχτ!

Καλημέρα!

Πορτιάτης είπε...

@MINIMARKET
Καλημέρα Κώστα!
Πρέπει να μάθουμε να παλεύουμε και πώς να παλεύουμε και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί οι αντίπαλοι είναι καθημερινά σε φουλ επίθεση και εμείς είναι αμαρτία να παίζουμε κατενάτσιο...

Πορτιάτης είπε...

@Foris Mouratidis
Φόρη μου, είναι αυτό που έλεγε ο μπαρμπα-Κάρολος: ότι πρέπει να ωριμάσουν οι αντικειμενικές και οι υποκειμενικές συνθήκες για να υπάρξει αλλαγή.
Τις πρώτες τις βλέπω "γινωμένες" με τις δεύτερες να δούμε τι θα γίνει...

Πάντως, προς το παρόν, εσύ με το μελάκι σου δεν έχεις ανάγκη! :)))

Πορτιάτης είπε...

@Kanthar0s
Καλημέρα αδερφέ!
Πρέπει να αποφασίσεις: ή θα σερφάρεις στο Αγκίστρι ή θα σερφάρεις στο δίκτυο! :)))

Οι σοφοί έχουν πάντα δίκιο!

Dennis Kontarinis είπε...

Καλημέρα.
Απ' ότι κατάλαβα το όνομά σου είναι Κώστας.
Φίλε Κώστα λοιπόν δεν μπορώ να κάμω τίποτε άλλο από το να συμφωνήσω με όλα όσα γράφεις
Αν δεν καούμε εμείς πως θα γίνουν τα σκοτάδια λάμψη. Κι' έπειτα ο Μπρεχτ μας το φωνάζει. Ας φροντίσουμε όταν θα έλθουν να μας συλλάβουν να υπάρχει κάποιος να αγωνιστεί μαζύ μας.Μόνο που διαφοροποιώ τη θέση μου. Ο αγώνας να είναι σωστός και όχι κατά παραγγελία.
Νάσαι καλά
Ντένης

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα κύριε Ντένη.
Χαίρομαι που συμφωνούμε στην αναγκαιότητα του αγώνα. Πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να κινητοποιηθούμε, να αντιδράσουμε στην επίθεση εναντίον των κεκτημένων και των δικαιωμάτων μας, και στη συνέχεια αν όλα πάνε καλά θα τα βρούμε στα "ψιλά γράμματα".

Το όνομά μου είναι Φάνης και θα τα λέμε σίγουρα από τούδε και στο εξής και στα δικά σας πολύ ενδιαφέροντα blogs.

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα σου Φάνη μου.Καλησπέρα και σε όλη την παρέα σου.Όταν πεινάει κανείς foris μου εξαγοράζεται αντί πινακίου φακής.Έχουν και την δυνατότητα να μετατρέψουν σε λούμπεν το προλεταριάτο και από ένα τέτοιο προλεταριάτο δεν έχεις να περιμένεις τίποτα.Την ελευθυρία του την κατακτά κανείς μεσα από την γνώση.Γι΄αυτό λέει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ. Γι΄αυτό κοίτα να νοιαστείς πριν σου τελειώσει η μαρμελάδα Όσο για την αποψή σου φίλε Ντένη,την παραγγελιά σ΄΄ολους όσους αγωνίζονται την δίνει η ανάγκη των καιρών,η περιφάνια τους,η αξιοπρέπειά τους και η ευθύνη τους απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας.Οι υπόλοιποι περιμένουν να τους τελειώσει το σάλιο.
Να είστε όλοι καλά.

Πορτιάτης είπε...

@Black Bedlam
Φίλε ΒΒ έχεις δίκιο στο ότι όσο εξαθλιώνονται οι μάζες, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα γι'αυτές. Χάνουν κάθε ελπίδα και γίνονται έρμαια του καθενός καιροσκόπου... Άρα πρέπει να προλάβουμε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση.
Τους αγώνες τους παραγγέλνουν τα προβλήματα.

sniper είπε...

Πολυ ωραιο ποστ Πορτιατη! Καλο αγωνα και συνεχισε το και ετσι και κιτρινομαυρα (στο μελλον θα το συνδεσουμε διαλεκτικα και με το κοκκινο).

Πορτιάτης είπε...

@Σύντροφος Φάντασμα
Γειά σου σύντροφε! Χαίρομαι που τραγουδάμε μαζί!
Στην Αρειανάρα γίνεται σοβαρή δουλειά τελευταία, ώστε να μπορέσουμε στο μέλλον να συνδυάσουμε (διαλεκτικά) τα χρώματα! Άλλωστε τα κιτρινόμαυρα με το βαθύ κόκκινο μια χαρά ταιριάζουν. :)))

Dennis Kontarinis είπε...

Αγαπητέ μου Φάνη
Σου έστειλα το ε/μαιλ μου εδώ και μέρες αλλά δεν είχα κανένα νέο σου.
Να περιμένω;
Αν θες πέρασς από τα Εφτάνησα.
Νάσαι καλά
Ντένης

Πορτιάτης είπε...

Κύριε Ντένη συγνώμη για την καθυστέρηση.
Θα τα πούμε κι απ'τα e-mail μας, λοιπόν!