Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Το τάβλι και μια συναυλία

Κατά το συνήθειο μου, τώρα τελευταία, παραθέτω δύο επισημάνσεις για την Τέχνη και το Σήμερα με βαθύ συμβολισμό:

1) "Το τάβλι"
Ο καλός φίλος, ηθοποιός Βασίλης Νανάκης


Ανέβηκε και στα Τρίκαλα την εβδομάδα που μας πέρασε η θεατρική παράσταση "Το τάβλι" του Δ.Κεχαΐδη, σε σκηνοθεσία Άρη Ρέτσου και πρωταγωνιστές τους: Βασίλη Νανάκη και Γιάννη Παπαϊωάννου. Η παράσταση ήταν μια όαση δροσιάς στα φλογισμένα Τρίκαλα και πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να την παρακολουθήσει, έχοντας ως επιπλέον κίνητρο την παρουσία του συμπολίτη "θεατρανθρώπου" Βασίλη Νανάκη (που τελευταία έγινε γνωστός και στο ευρύτερο κοινό με την συμμετοχή του στο φιλμ "Ψυχή Βαθιά" του Π. Βούλγαρη).


Η σκηνοθεσία του Ρέτσου λιτή και υποβλητική και η διδασκαλία του στους δύο ηθοποιούς άριστη, οι οποίοι δανειζόμενοι την μανιέρα βωβού κινηματογράφου υποδύθηκαν καταπληκτικά δύο νεοέλληνες στις αρχές του '70 που πάνω από μια παρτίδα τάβλι σχεδιάζουν κόλπα για να ξεφύγουν από τη μιζέρια της φτώχιας που τους τυραννά. Οι ήρωές τους μάς παραδίδουν στο τέλος ένα τρανταχτό δείγμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας, που από ότι φαίνεται "έπιασε" το φιλοθεάμον κοινό κι αυτό με την σειρά του ανταποκρίθηκε με ένα ζεστό και παρατεταμένο χειροκρότημα.


Το έργο ανέβηκε με επιτυχία και άριστες κριτικές στην Αθήνα την Άνοιξη, στο θέατρο "Αργώ" και τώρα ακολουθεί μια "αποκεντρωμένη" πορεία για το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα. Αν το "συναντήσετε" κάπου, μην διστάσετε να το παρακολουθήσετε. Χαρίζει αναμφισβήτητα αποθέματα ζεστασιάς για το "κρύο" φθινόπωρο, που ενσκήπτει οσονούπω στη χώρα μας!



Στο έργο έχουν αναφερθεί σχετικά η Αλίκη των "Πλάνητων Σκέψεων" (πατήστε εδώ) και ο Βασίλης του "ΑΠΟΥΡΩ" (πατήστε εδώ), ο οποίος γιορτάζει τα "γενέθλιά" του (να τα εκατοστήσει βεβαίως, βεβαίως!)

Υ.Γ. Η παράσταση δόθηκε στο καταπληκτικό θεατράκι του Κάστρου των Τρικάλων. Η ποιότητα των φωτογραφιών δεν είναι καλή, γιατί είναι τραβηγμένες με κινητό χωρίς φλας. Sorry...


2) Η Συναυλία

Την Τρίτη 6/7 στις 7μμ στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διοργανώνουν μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας με τίτλο: "Ένα τραγούδι για τον Αγώνα". Επιτέλους, πρέπει να ακουστεί και η φωνή της τέχνης σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε!

Στη συναυλία παίρνουν μέρος οι: Βαγγέλης Κορακάκης, Βασίλης Λέκκας, Παντελής Θαλασσινός, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας, Αφροδίτη Μάνου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Λάκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Μάνος Πυροβολάκης, Λάκης Χαλκιάς, Ευσταθία.

Οι διοργανωτές σημειώνουν:

«Στη μάχη που δίνουμε», σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «αξιοποιούμε την προσφορά καλλιτεχνών για να δυναμώνει ο αγώνας. Ενα τραγούδι στον αγώνα κατά της βαρβαρότητας που θέλουν να μας επιβάλουν. Για να τους σταματήσουμε. Να εμποδίσουμε το έγκλημά τους σε βάρος της ζωής μας».
Σε ανακοίνωσή του επίσης ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σημειώνει: «Η Τέχνη μπορεί και πρέπει να παίξει το ρόλο της. Να γίνει η φωνή του ταξικού αγώνα».
«Οι Ελληνες ηθοποιοί» - τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών - «σαν κομμάτι των εργαζομένων δε θα μπορούσαμε παρά να συνεισφέρουμε με το δικό μας τρόπο στην παλικαρίσια μάχη που μήνες τώρα δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα που συναποτελούν το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο για την απόκρουση των αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων. Το ΠΑΜΕ, που σήκωσε το ανάστημα του εργατικού κινήματος κόντρα στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, το φιλοεργοδοτικό και φιλοκυβερνητικό συνδικαλισμό (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ). Που προσπάθησε να δείξει στο λαό μας ότι έχει δύναμη, ότι οι εργαζόμενοι μπορούν, αρκεί να το θέλουν, να σταματήσουν τη βαρβαρότητα».

Όσοι βρεθείτε στην Αθήνα μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συναυλία και να τη χαρείτε, οι υπόλοιποι απλώς θα ζηλεύουμε. Ο αγώνας χρειάζεται το τραγούδι γιατί τον εμψυχώνει. Ας θυμηθούμε το σύνθημα της θρυλικής ΕΠΟΝ:
"Πολεμάμε και τραγουδάμε"!

Υ.Γ. 7/7/10
Η συναυλία σημείωσε μεγάλη επιτυχία! Χιλιάδες άνθρωποι τραγούδησαν, μαζί με δεκάδες ανθρώπους της Τέχνης, πολλά τραγούδια για τους αγώνες που έγιναν και πήραν βαθιές ανάσες για τους αγώνες που έρχονται. Πολλοί φίλοι μου παραβρέθηκαν και δήλωσαν ενθουσιασμένοι!
Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

10 σχόλια:

Roadartist είπε...

Είχε γράψει ο Vad για την παράσταση, την είχα συνεχώς στο μυαλό μου, μα δυστυχώς δε μπόρεσα να τη δω.. Πάρα πολύ περίεργο το τελευταίο διάστημα (και αυτό που διανύουμε..).. και πολύ φοβάμαι πως έρχονται πολύ ..πιο περίεργες μέρες.. Την καληνύχτα μου!

VAD είπε...

Φίλε Φάνη,Σ'ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και τις ευχές,χαίρομαι για τον κοινό μας φίλο,πιστεύω πως θα ακουστεί ακόμα περισσότερο,θα συμφωνήσω με την καλή@φίλη Roadartist για το περίεργο των καταστάσεων που ζούμε και θα ευχηθώ μια καλή-καλή μέρα....

ELvA είπε...

Σ ευχαριστω, φιλε @Πορτιατη που προβαλεις τετοια θεματα, ειδικα για οσους ειμαστε μακρια, που εκτος απο την αναμφισβητητη ποιοτητα τους τονωνουν και το ηθικο του κοσμου μπροστα στο δυσκολο φθινοπωρο που του ετοιμαζουν, οπως λες και εχεις πολυ δικιο...

Πολλους χαιρετισμους απο Σουηδια!

Πορτιάτης είπε...

@Roadartist
Καλή μου Roadartist είναι όντως μια συγκλονιστική παράσταση (μονόπρακτη), με εξαίρετες ερμηνείες και περσόνες που ανατέμνουν τη νεοελληνική πραγματικότητα.

Για τα υπόλοιπα: "φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα..."
Γι'αυτό μου άρεσε η ιδέα της συγκεκριμένης συναυλίας, που είναι σαν ένα ξέδωμα, μια ανάσα του πολεμιστή ανάμεσα στις μάχες. Είναι παλιά παράδοση των μαχόμενων ελλήνων.

Πορτιάτης είπε...

@VAD
Καλημέρα Βασίλη.
Καταρχάς να σου ευχηθώ (και από εδώ) να'σαι πάντα καλά και το blog σου, ως η προέκτασή σου στο δίκτυο, να'ναι πάντα καλοτάξιδο και πολύφερνο - σαν τον καπετάνιο του!

Κι εγώ "αγριεύομαι" με τις καταστάσεις που βιώνουμε και όπως όλοι μας παλεύω και ονειρεύομαι τη διέξοδο, που για να είναι η σωστή πρέπει να αφορά στο λαό.

Πορτιάτης είπε...

@ELVA
Φίλη μου καλώς όρισες!

Αυτό το σκοπό έχουν τα blogs (να μεταφέρουν μηνύματα και ιδέες), σε αυτό το σκοπό προσφέρεις καλές υπηρεσίες κι εσύ (όπως διαπιστώνω "διαβάζοντάς" σε σιγά-σιγά)!
Για να μπορούμε να εκτιμούμε σωστά την πραγματικότητα (διότι όπως γράφεις κι εσύ είναι καταστρεπτική η άρνησή της) και να αλλάζουμε τα κακώς κείμενα.

Χαιρετίσματα στο βορρά!

blackbedlam είπε...

Γεια και καλησπέρα σου.Εχθές τραγουδάγαμε,αύριο αγωνιζόμαστε και ξέρουμε ότι και σεις απο κάποια απόσταση κοντινή όπως εσύ Πορτιάτη,ποιο μακρυνή όπως εσύ Elva θα είστε εκεί μαζί μας.
Σας χαιρετώ.

dimitris είπε...

Kαλησπερα, θα τα λεμε, απο εδω και μπρος.

Πορτιάτης είπε...

@Black Bedlam
Φίλε ΒΒ θα πολεμάμε και θα τραγουδάμε μαζί. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας!

Πορτιάτης είπε...

@Dimitris
Φίλε Δημήτρη καλώς ήρθες!
Αγάντα και θα τα λέμε.
Και όπως λες: άλλα κουράγιο!