Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

VAMOS ARIS !


Εν αρχή ην η ιδέα. Θεός στη διαδοχή ενός ημίθεου στην τότε Θεσσαλονίκη, που υπήρχε μόνο ο Ηρακλής, ο οποίος είχε ιδρυθεί επί τουρκοκρατίας. Έτσι εξηγείται γιατί ονομάστηκε ΑΡΗΣ ο Σύλλογος που γεννήθηκε την σημαδιακή ημερομηνία της 25ης Μάρτη 1914 στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την απελευθέρωση, τότε που υπήρχε η ανάγκη για κάτι νέο και αγνό που να έχει γεννηθεί ελεύθερο και ασυμβίβαστο για να εκφράζει τον λαό της πόλης.

Πολεμοχαρές το όνομα, μπαρουτοκαπνισμένη η ατμόσφαιρα του περιβάλλοντος στα πρώτα βήματα του νηπίου. Να γιατί το πνεύμα των Αρειανών είναι πάντα συνυφασμένο με την μαχητικότητα και τη διαρκή επιδίωξη της νίκης και του πρώτου και να γιατί (μόνο στον Άρη) οι οπαδοί του είναι και ιδιοκτήτες των Αθλητικών Α.Ε.

Όταν η Θεσσαλονίκη ελευθερώθηκε, το διογκούμενο κύμα των ζωντανών νέων που ήθελαν την άθληση, ο άνεμος της ελευθερίας και η εξάπλωση του ποδοσφαίρου, δημιουργούσαν ροπές με μαζικότητα και μεγάλη ένταση. Και το 1914 μια επίλεκτη ομάδα διοικητικών παραγόντων, πήραν τη μεγάλη απόφαση. Να ιδρύσουν ένα νέο σύλλογο που θα ικανοποιούσε τις νεανικές ανησυχίες τους και θα εκπλήρωνε τις μεγάλες φιλοδοξίες τους. Ένα σύλλογο που θα γινόταν ο πρώτος ανάμεσα στους πρώτους (το 1928 αναδείχθηκε πρωταθλητής στο πρώτο επίσημο ελληνικό πρωτάθλημα όλων των εποχών !) Τολμηρή η σκέψη, αξιοθαύμαστη η αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, συστατικά που τα κληροδότησαν στους διαδόχους τους, ώστε ο ΑΡΗΣ από την πρώτη μέρα που είδε το φως μέχρι και σήμερα (95 χρόνια τώρα) να είναι ένας μεγάλος πρωταγωνιστής στον πανελλήνιο χώρο και μερικές φορές, τις πιο σημαντικές της ιστορίας του, ο αδιαφιλονίκητα πρώτος.

ΑΡΗΣ, η ομάδα με την κίτρινη φανέλα και τον Θεό του πολέμου στο στήθος είναι και η ομάδα που έφερε το σύγχρονο μπάσκετ στην Ελλάδα και καθήλωσε όλη τη χώρα μπροστά στην τηλεόραση της. ΑΡΗΣ, ο Αυτοκράτορας του Ελληνικού μπάσκετ. Αυτός είναι ο τίτλος που κέρδισε η ομάδα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη ομάδα, ανεξαρτήτως αθλήματος, στην ιστορία του Ελληνικού αθλητισμού.

Ομάδα καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί, ο ΑΡΗΣ άρχισε να κατακτά τίτλους λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση του καλαθοσφαιρικού τμήματος το 1922, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Ελλάδας για πρώτη φορά το 1930. Από τότε, ο ένδοξος σύλλογος από την καρδιά της Μακεδονίας έφτασε στην κορυφή της Ελλάδας και Ευρώπης, προσθέτοντας άλλες 20 κούπες στην τροπαιοθήκη και δύο αστέρια στην βαριά φανέλα του συλλόγου. Όχι μόνον ομάδα με προσωπικότητα, αλλά και ομάδα με προσωπικότητες, την φανέλα του ΑΡΗ φόρεσαν οι μεγαλύτερες αθλητικές φυσιογνωμίες που έχουν περάσει από την Ελλάδα. Εισαγωγή δεν χρειάζονται οι μεγάλοι αθλητές όπως οι Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φαίδων Ματθαίου, Χάρης Παπαγεωργίου, αλλά και οι μεγάλοι προπονητές όπως οι Ιωάννης Ιωαννίδης και Ανέστης Πεταλίδης. Όλοι τους μαζί έχουν βοηθήσει να γράψουν την αθλητική ιστορία της χώρας μας, και ταυτόχρονα έχουν κάνει τους φιλάθλους του ΑΡΗ αλλά και όλους τους Έλληνες περήφανους.

Και επειδή, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο θεός χρειάζεται και τον εκφραστή του σε αυτή τη γη: δείτε ένα video του αρειανού σούπερ ήρωα Νίκου Γκάλη από το μακρινό 1987, στον αγώνα ΑΡΗΣ - Tracer Milano όπου ο Νίκος έβαλε… 50 θεϊκούς πόντους στην μεγάλη ιταλική ομάδα !


2 σχόλια:

ΑΛΙΚΗ είπε...

Τώρα που αποκλειστήκατε, τι λέτε???
Μην πτοείστε πάντως...
Θα'ρθουν καλύτερες μέρες

Πορτιάτης είπε...

Αντί απάντησης παραθέτω αυτούσιο το παρακάτω απόσπασμα(Κυρ.Ελευθεροτυπία 18/01/09):
"ΕΙΠΑΝ:
«Είναι γελοίο να με ρωτάτε για μπάσκετ ογδόντα χιλιόμετρα από την περιοχή όπου πεθαίνουν μικρά παιδιά!»
Ο Αντρέα Ματσόν δεν μάσησε τα λόγια του απέναντι στους ισραηλινούς δημοσιογράφους..."